Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın 7 Haziran 2015 tarihinde genel seçimlerinde Antalya Milletvekili iken seçim kampanyasında yer alan projeleri arasındaki Kaş ilçesine havalimanı yapılmasına Meslek Örgütleri ile Kaş STK’ların tepkisi devam ediyor. Kamuoyunda Batı Antalya Havalimanı Projesi olarak bilinen projenin Kaş’ın tarihi ve kültürel mirasını yok edeceği vurgulandı. Kaş’ın Lidya Medeniyeti, Patara Myra Noel Baba Kilisesi’nin yanı sıra Türkmen Yörük Kültürü ile Xantos’un UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer aldığı hatırlatıldı.
HAVAALANI ORMANA YAPILACAK
Turizmin yanı sıra sedir ormanları, bitki örtüleri, sualtı zenginlikleri ve tarım ile Kaş’ın ön planda olduğunun altını çizen KAŞ Sivil Toplum Kuruluşları sözcüsü Kadriye Hacımusaoğlu, Antalya meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu ile birlikte düzenledikleri basın toplantısı önce bir sunum gerçekleştirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) konferans salonunda gerçekleşen sunumda, Batı Antalya Havalimanı Projesi için öngörülen yerin Kaş’ın Çomucak (Elmalı yol ayrımı)-Pınarbaşı-Çukurbağ-Ağullu köyleri arasında bulunan 6387 dönüm ormanlık alan olduğunu söyledi.
TURİZME DAYALI EKONOMİ
Hacımusaoğlu, Kaş’a havalimanı yapılmasının istenmesini Demre sahilinde 2014 yılında 4 bin 500 yatak kapasiteli konaklama tesisi yapmayı düşünen 8 şirket ile birlikte Demre Turizm Yatırımcılar Birliği (DETUYAP) olduğunu söyledi. DETUYAP’ın yap-işlet-devret modeli ile havaalanını kendilerinin yapmak için talepte bulunduğuna da değinen Hacımusaoğlu, Kaş’ta havaalanını neden istemediklerini ise şöyle açıkladı: “Kaş’ın turizm potansiyeli sürdürülebilir kültür ve doğa turizminden çevre katliamı ile birlikte oteller yapılarak sadece deniz-güneş-kum turizmine dönülebilir. Kaş turizminin altyapısında herşey dahil sistemi bulunmamaktadır. Bu sistem değişecektir. Havaalanı, kuş uçuşu Kaş Merkezi’ne 5 km olacağı için ciddi bir gürültü kirliliği yaşanacaktır. Kısacası, turizme dayalı ekonomi ciddi zarar görecektir.”
KİTLESEL TURİZM İÇİN HAVAALANI
Yapılan sunumdan sonra basın açıklamasını okuyan Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Sekreteri Abit Küçükarslan, “Son zamanlarda Batı Antalya Havaalanı Projesi basında ve yerelde tartışılmaktadır. Henüz hiçbir fizibilite çalışması ile ilgili veriye ulaşılamamıştır. Projenin kesinleşmiş yeri de kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Anladığımız kadarıyla yer seçimi için teknik ve bilimsel bir araştırma yapılmamış, otel sahiplerinin istekleri doğrultusunda belirlenmiştir. Hiçbir izin aşamasından geçmemiş havaalanının yapım yönteminin ‘yap-işlet-devret’ modeli olarak belirlenmesi ‘yaptık oldu’ modeli ve rant projesi olduğunu göstermektedir. Havaalanı bir ihtiyaç için yapılır. Rant yaratma ve bölgenin özelliklerini yok etme, kitlesel turizme açmak için havaalanı yapılmaz. Kamu yararı için yapılır” dedi.
TARIM ALANLARI TAHRİP OLACAK
“Kaş’ın kendine has özelliği vardır” diye konuşan Küçükarslan, “Kaş’a yapılması düşünülen havaalanı sadece, projenin gerçekleştirileceği 6 bin 500 dekarlık alanda tahribata yol açmayacaktır. Bölgedeki Çukurbağ-Pınarbaşı köylerinde yer alan tarım alanlarının yanı sıra Demre ve Kaş-Kınık’ta yer alan sera alanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Unutulmamalıdır ki endüstride üretilemeyen toprak ve doğal güzellikleri yok ettikten sonra geriye getirmek mümkün değildir. Batı Antalya Hava Limanı Projesinin yapılacağı alanda, antik kentlere, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesine, bitki ve hayvan çeşitliliğine vereceği zarar ortadadır. Kaş’ın turizm profili sürdürülebilir kültür ve doğa turizmine dayalıdır. Bunun kitle turizmine dönüştürülmesine,sadece bir iki kişinin rant elde etmesine izin verilmemelidir.
Yorumlar
Kalan Karakter: