Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, deniz kıyısı gibi sınırlı olan alanlarda herkesin hakkının bulunduğunun altını çizerek, kent merkezinde bulunan Orduevi, DSİ Lojmanları ve Karayolları lojmanları gibi yerlerin özel mülk olmaması gerektiği ve bu tür yerlerin kamu yararı için kullanılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de kentleşme modeli konusunda Çevre ve şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ciddi eleştirilerde bulunduğunu hatırlatan Başkan Çetin, yeşil ve sağlıklı kentleşme yönünde adımlar atılmalıdır. Arsa ve arazi satışında bu ihtiyaçlar dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.
YATIRIM YAPACAK ARAZİ KALMADI
“Tarihi, turistik değeri olmayan, doğal yeşil alan, ormanlık olmayan yerler, sosyal tesisler ekonomiye kazandırılmalıdır” diyen Başkan Çetin ATSO’nun Ekim ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada; “İstanbul’da Boğaz’da bile halkın girmediği sosyal tesisler bulunmaktadır. Bununla birlikte, kıyılar, ormanlar, kent merkezindeki değerli yerler milli servettir. Bizler milli serveti korumak ve gelecek nesillere bırakmakla yükümlüyüz. Türkiye son yıllarda çok sayıda Hazine arazisini satmıştır. Belediyeler arsalarını satmıştır. Bugün artık yatırım yapacak arazi yoktur. Kentlerimizde yeşil alan, sosyal alan, spor alanı çok çok yetersizdir” şeklinde konuştu.
KURUL OLMALI
Yeşil ve sağlıklı kentleşme yönünde adımlar atılması gerektiğine de değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, “Arsa ve arazi satışında bu ihtiyaçlar dikkate alınmalıdır. Deniz kıyısı gibi sınırlı olan alanlarda herkesin hakkı vardır. Güzel bir koy özel mülkiyet olmamalıdır. Ordu Evi Cumhuriyet Meydanının parçasıdır. Karayolları Müzenin yanıdır, biz aylardır, müzenin büyütülmesini savunuyoruz. DSİ lojmanları Atatürk parkının devamıdır. Antalya’da kent merkezine turist gelmiyorsa bunun nedeni Kaleiçi ve sahil şeridi dışında estetik yer, meydan ve yeşil alan olmamasıdır. Dolayısıyla taşınmaz satışında her ilde Valilerimiz başkanlığında sivil toplum temsilcilerinin de yer alacağı kurullar kurulmalı, kamu yararına bakarak karar verilmelidir” dedi.
EKONOMİ İYİ DURUMDA
Meclis konuşmasında ekonomi konusunda da değinen Başkan Çetin, “Bazı meslek komitelerinin raporlarında ekonomide yavaşlama olduğunun belirtildiğinin altını çizen Başkan Çetin, “Bu yıl yavaşlamadan şikâyet ediyorsak, gelecek yıl için şimdiden dikkat etmeliyiz. Bu yıl ekonomi ilk 6 ayda yüzde 5,1 oranında büyümüştür. Üçüncü çeyrekte, yani Temmuz-Eylül döneminde yüzde 8’lerde bir büyüme gerçekleştiğini söyleyebiliriz, çünkü geçen yıl düşüş olmuştu. Şu anda üretici enflasyonu, yani maliyet enflasyonu yüzde 16, tüketici enflasyonu ise henüz yüzde 10 sınırında. Bu demektir ki bazı sektörler maliyetlerini fiyatlara yansıtamıyor. Dolayısıyla son dönemdeki yavaşlamaya herkes dikkat etmelidir. Bu yıl dünya ekonomisinin rahat bir yılı oldu. Dünya borsaları rekor kırdı. Antalya ekonomisi de bu yıl 2016’ya göre daha iyi durumdadır” diye konuştu.
ESNAF SAYISI ARTTI
ATSO Başkanı Çetin şunları söyledi: “Geçen yıl büyük bir işsizlik vardı, bu yıl çalışan sayısı ve esnaf sayısı artışı yüzde 9’a çıktı. Karşılıksız çek oranı yüzde 1.9’a indi. Vergi tahsilatı geçen yıl yerinde saymıştı, bu yıl iyi bir artış var. Burada sektörlerde sorun yok, durum çok iyi demiyorum, ayrıca önümüzdeki ay geçen yıl yaptığımız piyasa anketini yeniden yapmayı düşünüyoruz. Kuşkusuz mevcut durumda sorun yaşamaya devam eden sektörlerimiz ve birçok üyemiz var. Gelecek yıl bugünü aramamak için iyi hesap yapmamız gerektiği hususunda uyarıda bulunuyorum. Sorunlarımızı doğru teşhis etmezsek gereken önlemi almakta hata yaparız. Bu yıl halen sıkıntı yaşanmasının temelinde turist sayısındaki artışın ticarete yansımaması bulunmaktadır. Turist sayısı geçen yıla göre gerçekten beklediğimizin ötesinde arttı. Bununla birlikte turist sayısında 2014’ün gerisindeyiz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: