Antalya Kent Müzesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği panel, Antalya Kent Müzesi Kent Belleği Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Panele Antalya Kadın Merkezi ve Dayanışma Derneği Başkanı Nigar Duru, Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Adak ve Antalya Kent Müzesi Küratörü Dr. Attila Erden konuşmacı olarak katıldı.
TÜRKİYE’DEKİ KADIN HAREKETLERİ
‘Türkiye’de Kadının Mücadele Tarihi’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren Antalya Kadın Merkezi ve Dayanışma Derneği Başkanı Nigar Duru, Türkiye’de kadınların, Cumhuriyet sonrası hak mücadelelerini kronolojik olarak özetledi. Antalya’daki kadın hareketlerine de özel olarak değinen Duru, “Antalya’da ilk kadın platformu, 1990 yılında yapılan toplantılarla yola çıktı. 1994’te ise resmen kurulmuştu. 1996’da Antalya Kadın Emeği Pazarı kuruldu ve bugüne değin belediyenin kendilerine gösterdiği yerlerde faaliyet göstererek varlığını sürdürdü” dedi.
KADIN İŞÇİLER HAKLARINI ALDI
Antalya’da 1990’lı yılların örgütlenme çabalarıyla geçtiğini ifade eden Nigar Duru, sözlerini şöyle sürdürdü: “2000’li yıllarda ise Kadın Danışma Derneği’ni kurduk ve önemli çalışmalarda bulunduk. 2007 yılındaki Novamed Grevi’ni de unutmamak gerek. Uluslararası ölçekte bir dayanışma sağlanan bu grev yaklaşık bir yıl sürdü ve sonunda kadın işçiler haklarını aldı.”
‘ÖNEMLİ BİR GÜN’
Daha sonra söz alan Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Adak ise “Sosyal Bir Sorun Olarak Kadına Yönelik Şiddet” başlığı altında konuştu. Adak, “Nigar Hanımın az önce özetlediği kadının mücadele tarihinde açıkça görülüyor ki haklar mücadele etmeden alınamıyor. Bugüne kadar kadınlara hakları yukardan verilmedi. Mücadele edilerek kazanıldı. 8 Mart, bu mücadeleleri hatırlatması açısından önemli bir gün” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: