'JAMMER'LARA ANTALYA İMZASI
Askeri birlikler, polis ve istihbarat teşkilatları gibi kurumların güvenlik amacıyla kullandığı sinyal bozucuların (jammer) aküleri, Antalya Teknokent'te faaliyet gösteren bir firma tarafından üretiliyor. Bal peteği şeklinde tasarlanan akülerle jammerların ağırlığı 4'te 1 oranında azaldı


PATENTİ FİRMADA
ANKO Enerji A.Ş. ARGE Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Barış Açıkgöz, patentli tasarımın detaylarını anlattı. Açıkgöz, “Lityum iyon aküyü bal peteği şeklinde tasarlamamızın nedeni, daha güvenli, tamir edilebilir, uzun ömürlü, hızlı şarj özelliği ve kullanıldığı sistemin ağırlığını azaltan bir ürün olması. Bu ürünü Türkiye’de patentli şekilde sadece biz üretiyoruz" dedi.
ŞİMDİ AKÜ GÖNDERİYORLAR
Kalem görünümlü lityum pillerden, kendi elektronik yazılımları ve soğutma-ısıtma sistemleriyle daha büyük hacimlerde akü ürettiklerini kaydeden Açıkgöz, “Lityum pili tek olarak kullanmak pek mümkün olmuyor. Biz buna bir değer ve mühendislik katarak tasarım yapıyoruz" diye konuştu. Türkiye’de üretilmediği için lityum pilleri yurt dışından aldıklarını ifade eden Açıkgöz, “Biz bu işe ilk başladığımızda lityum pilleri Polonya’dan alıyorduk. Şimdi ise Polonya’da lityum iyon akü gönderiyoruz" dedi.
CEP TELEFONLARINDA LİTYUM PİL
Lityum iyon akülerin elektrikli tekne, forklift, transpalet, scooter, elektrikli bisiklet ve özellikle stratejik öneme sahip sinyal bozucu sistemlerinde kullanıldığını anlatan Açıkgöz, sözlerine şöyle devam etti:
“Lityum pilleri aslında tanıyoruz. Cep telefonlarındaki piller, lityum pil. Eski teknolojide büyük ve ağır cep telefonları varken, lityum pil sayesinde cep telefonları hem daha hafif hem daha küçük tasarlanmaya başlandı. Lityum pil kullanılmasaydı 4 kat daha ağır ve büyük cep telefonlarını taşımak zorundaydık. Çok uzun sürelerde de şarj etmek durumunda olurduk."
SİNYAL BOZUCULARIN AĞIRLIKLARI 4’TE 1’E İNDİ
Stratejik öneme sahip sinyal bozucularda lityum iyon akünün kullanılmasının pek çok yararı olduğunu belirten Barış Açıkgöz, “Araç üzerindeki sinyal bozucuların aküleri ağır ve hacim kaplıyordu. 100 kilogramlık bu sistemlerde jel veya kurşun akü kullanılıyordu ancak lityum iyon akü sayesinde bu sinyal bozucuların ağırlıklarını 25 kilograma indirdik. Sırtta taşınan sinyal bozucularda ise 10 kilogramlık ağırlık 2- 2,5 kilograma indi" dedi. Sinyal bozucuların hacim ve ağırlıklarının azalmasının, askeri birliklere çok daha hızlı çalışma imkanı sağladığını vurgulayan Açıkgöz, “Geçen yıl Suriye sınırındaki askeri birlikler için cep telefonları veya telsizlerin şarjında kullanılacak ürün istendi. Biz de güneş enerjisiyle şarj olan lityum iyon aküler gönderdik" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: