Antalya-Isparta- Burdur- Denizli- Kaş Platformu üyeleri ile Hisarçandır köylüleri, yarın Expo 2016 Antalya Ajansı’nın önüne gidip “Lütfen çiçeğinize sahip çıkın” diye dilekçe verecek. Bilmeyenler için önce tanıtayım. Hisarçandır, Antalya merkeze bağlı bir orman köyü. Hisarçandırlıları, Expo 2016’nın kapısına götürüp de “Lütfen çiçeğinize sahip çıkın” dedirtecek olanlar ise onların oralarda yetişen şakayıklar.
* * *
Unutanlar ya da süreci kaçıranlar için bir de bellek tazeleyelim. Expo 2016’nın teması Çiçek ve Çocuk. Geçen yıl Expo’nun sembol çiçeği hangisi olsun diye 16 endemik çiçek ortaya konuldu. Antalya ve Ankara’da toplantı üstüne toplantı yapıldı. 6 Şubat 2013 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker başkanlığında gerçekleştirilen Yönetim Kurulu’nda Expo 2016’yı en iyi temsil edebilecek olanlar yabani karanfil, şakayık, papatya ve menekşedir denildi. Üç gün sonra 4 çiçek halk oylamasına sunuldu. 7 Mart’ta biten oylamada halk, en yakın takipçisi Şakayık’a yaklaşık 6 bin oy fark atan yaban karanfilini seçti. Sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker galibi, Şakayık olarak açıkladı. Yani Şakayık yüksek mevkilerden torpilli bir endemik çiçektir.
* * *
Çevreciler diyor ki, “Antalya EXPO 2016’nın sembol bitkisi olan şakayıkların doğal yaşam alanı olan sedir (katran) ağaçlarının arasına mermer ocağı açılacağı bilgisi geldi.” Hisarçandır’da zaten bir taş ocağı var. Bir de mermer ocağı açılırsa, torpilli şakayıkların tadı kaçar diye korkuyorlar. Verecekleri dilekçede bu konuya da değiniyorlar. “Expo 2016 için Antalya’ya gelecek devlet başkanlarını, bilim insanlarını şakayıkların doğal yaşam alanına götürecekmişsiniz ya, onlara (Eskiden şuralar buralar hep Şakayık’tı mı diyeceksiniz” demeye getiriyorlar. Aynı çevrede bir de Olimpos Safranı var ki, eli kulağında. Tükendi tükenecek! 253 tane kalmış.
* * *
Hisarçandırlılar ile çevre gönüllüleri ayrıca Ekizce Yaylası’na açılacağını söyledikleri mermer ocağı için, halkın içme ve kullanma suyunun havzası. Bu bölgenin tarumar edilmesi su kaynaklarını kurutacak, suyu bulandıracak ve mermer kesimi için su gerekli olduğu için suyu şirket kullanacak diyorlar. Ayrıca Ekizce yaylası çıplak gözle bile rahatça görülen heyelan bölgesi. Bu konuda raporlar da var. Zemin daha da hareketlenir diyorlar. Ayrıca alan bütün dünyada çöpü dahi en kıymetli ağaç kabul edilen sedir ağaçlarının yaşam alanı. Alanda 900-1000 yaşında ağaçlar var. Anıt ağaç olması gereken ağaçların yaşam alanı tahrip edilecek ve ağaçlar kesilecek diyorlar.
* * *
Bilim insanları ise Antalya’nın endemik bitki zengini oluğunu anlatıyor. 840 tür varmış, 250’si bırakın Türkiye’yi; dünyada başka hiçbir yerde yetişmiyormuş. Ayrıca dünyaya ihraç ettiğimiz domates, biber filan var. Ayrıca turizm var. Eh bir de biz varız. Yüksek bir yerden bir büyük torpil olsa da şu şehirde taş ve mermer ocağı işinden tümüyle kurtulsak artık!
Yorumlar
Kalan Karakter: