Antalya Uluslararası Bilim Forumu, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin ortak çalışması ile "İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç" konularıyla Hukuk Fakültesi’nde başladı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, yurt içi ve yurt dışından 100’e yakın bilim insanı ve öğrenciler katıldı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, 2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu'nun açılış konuşmasında, Antalya’nın turizm ve tarım alanlarındaki başarısını doğal çevre değerlerine borçlu olduğunu belirtti. Antalya’nın Toros Dağları’ndan gelen temiz suyuna, mavi bayraklı sahillerine, zengin biyoçeşitliliğine ve temiz havasına vurgu yapan Sert, iklim krizi nedeniyle şehrin karşı karşıya olduğu risklerin altını çizdi. Sert, “Son yıllarda artan aşırı yağışlar, seller, hortumlar, yüksek sıcaklıklar ve orman yangınları, iklim krizine karşı daha güçlü önlemler almamız gerektiğini gösteriyor” dedi.
Sert, konuşmasında bilimsel yaklaşımlar ile çevre odaklı çözümler üretmenin önemini vurgulayarak, forumun iklim değişikliği ve göç konularında yerelden küresele etkili çözümler sunacağına inandığını belirtti. Antalya’nın, iklim değişikliğine uyum sağlama ve sürdürülebilir enerji projeleriyle öncü bir kent olduğunu dile getiren Sert, Avrupa Birliği destekli projeler ile yerel ve uluslararası iş birlikleri hakkında da bilgi verileceğini söyledi.
Belediyenin çevre hassasiyeti konusundaki başarısına dikkat çeken Sert, “Kentimiz, 20 çevre ödülü ve Şehir İklimi Raporlama Platformu CDP Raporu'nda aldığı tam puan ile çevre duyarlılığını kanıtlamıştır. Ancak yapacak daha çok işimiz var ve bilimin yol göstericiliğinde ilerlemeye devam edeceğiz” dedi. Sert, forumun bilim insanlarını ve uzmanları bir araya getirerek yaratıcı fikir ve çözümler üretmek için önemli bir fırsat olduğunu” ifade etti.
Rektör Yardımcısı Cengiz Toker ise son yıllarda Antalya’nın yüksek kesimlerindeki yaylalarında su kaynaklarının kuruduğuna dikkat çekerek, “Doğal su kuyularımız kurudu. 8-10 metreden sondajla çıkan sular artık, 80 metreden çıkmaya başladı. Tarımsal ve içme suyu açısından ilerleyen süreçlerde sıkıntılar bizi bekliyor. Bilimsel verilere göre ilerleyen yıllarda kuraklık ve yüksek sıcaklıklar olacak” diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra ise Prof. Dr. Erol Esen başkanlığındaki ilk oturumda Prof. Dr. Hans-Liudger Deinel, “Kriz zamanlarında Sürdürülebilir Enerji ve Hareketliliğe Geçiş için İklim”, Daniela Carmela Cıcchella ise “İklim Eylemi için 2024-2030 Stratejik Planı” konularında bir sunum gerçekleştirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: