Antalya'da ve diğer illerdeki sağlık emekçilerinden gelen bilgiler doğrultusunda, acil servis başvurularında belirgin bir artış yaşandığını, testlerin neredeyse hiç yapılmadığını ve hastanelerde yatak bulmanın giderek zorlaştığını ifade etti.
Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İçöz, "Reçete ile evlerine gönderilen hastalar, klinik tablolarının ağırlaşması nedeniyle tekrar hastaneye başvuruyor ve yatış gerektiren ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor" dedi.
"İnfluenza A Tipinde Hızlı Artış Görülüyor"
İçöz, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı tarafından yayımlanan "Haftalık Solunum Yolu Virüsleri Sürveyans Raporu"nda da vaka sayılarındaki yükselişin gözler önüne serildiğini belirtti.
2025 yılı içinde bir haftalık zaman diliminde 3 kez yayımlanan raporlara göre, ayaktan başvuran hastalardan alınan solunum numunelerinde influenza A tipi virüs oranı hızla artıyor. İlk haftada alınan numunelerde: “%22,3 oranında influenza virüsü, %20,7 oranında diğer solunum yolu virüsleri (rinovirüs ve Covid-19) tespit edilirken, dördüncü haftada %28 influenza virüsü (1 tiplendirilmeyen influenza A, 30 influenza A(H1N1), 28 influenza A(H3N2), 2 influenza B), %15,6 diğer solunum yolu virüsleri (DSYV), %1,4 influenza ve DSYV ko-enfeksiyonu olarak belirlendi.”
"Hastaneler Doluyor, Acil Başvurular Artıyor"
Antalya başta olmak üzere birçok ildeki sağlık çalışanlarından alınan geri bildirimlere göre, acil servislerdeki başvuru yoğunluğu nedeniyle testlerin yeterince yapılmadığı, hastaların hastane yatak kapasitelerinin dolması nedeniyle evlerine yönlendirildiği, ancak çoğunun ağırlaşarak yeniden hastaneye başvurmak zorunda kaldığı ifade edildi.
İçöz, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yeterli açıklamalar yapmadığını belirterek, "Bakanlık verilerine acil servis başvurularının da dahil edilmesi, artan kalp krizi vakalarının influenza ile bağlantısının araştırılması ve sonuçların kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanması gerekiyor" dedi.
"Maske Kullanımı ve Koruyucu Önlemler Hayati Önem Taşıyor"
Sağlık çalışanlarının yetersiz istihdam, artan iş yükü ve koruyucu önlemlerin eksikliği nedeniyle büyük risk altında olduğunu vurgulayan İçöz, influenza vakalarındaki artışı kontrol altına almak için alınması gereken acil önlemleri şu şekilde sıraladı: “Acil servislere başvuran hastalardan solunum numuneleri alınmalı. Görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri zamanında yapılmalı. Kalabalık ortamlarda, toplu taşımalarda ve özellikle hastanelerde maske kullanımı teşvik edilmeli.”
"Sağlık Hakkını Korumaya Devam Edeceğiz"
İçöz, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Türk Toraks Derneği'nin de influenza vakalarındaki artışı doğruladığını belirterek, "Sağlık emekçilerinin ve halkımızın sağlık hakkını korumaya, önerilerimizi takip etmeye ve yetkilileri harekete geçirmeye devam edeceğiz" dedi.
İçöz: İnfluenza Vakaları Kaygı Verici Düzeyde!
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, son dönemde influenza virüslerinde yaşanan artışın ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu belirtti.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: