Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ‘22’inci YAPEX Yapı ve Restorasyon Fuarı’ kapsamında İş Güvenliği ve Sağlığıyla ilgili bir panel düzenlendi. Antalya Expo Center Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim paneline konuşmacı olarak katılan Seviye OSGB Şirket Yöneticisi A Grubu İş Güvenliği Uzmanı Levent Özel, iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Türkiye’de iş güvenliği uzmanlığı sisteminin sistemsel sorunlar nedeni ile değişmesi gerektiğini kaydeden Özel, 120 bin iş güvenliği uzmanından bu güne kadar çalıştıkları iş yerleriyle ilgili hiçbir şikayetin gelmediğine dikkat çekerek, “İşverenden parayı alıyorum diye bazı eksikliklere göz yummamak lazım. Bunun bakanlıkça mutlaka değiştirilmesi gerekir!”dedi.
HER İŞLETME TEHLİKE SINIFINDA
Antalya’da denetimlerin artması ile birlikte inşaatların kapatılmaya başlandığını söyleyen Seviye OSGB Yöneticisi Özel, iş sağlığı ve güvenliğinin eskiden beri var olduğunu hatırlatarak, “Hurma bölgesinde birçok bina mühürlü durumda şuanda. Eski yönetmeliklere, kanunlara göre 50 kişi ve üstü sanayiden sayılan organize sanayi sitesindeki büyük firmalar, fabrikalar, madenler, tersanelerde aslında iş güvenliği vardı. Fakat ne yazık ki yapılan incelemelerde daha küçük işletmelerde de ölümlerin ve yaralanmaların çok daha fazla olduğu tespit edildiğinden 2012 yılında 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu yayınlandı. Bu kanunla beraber her işletme tehlike sınıfına bakılmak şartı ile bu kapsama artık alındı” diye konuştu.
EN BÜYÜK SIKINTI YAŞAM ALANLARININ OLMAMASI
Antalya’nın birçok yerinde inşaatların kaba bir şekilde devam ettiğini ve iş güvenliği bakımından zayıf olduğunu anlatan Özel, en büyük eksikliğin yaşam alanlarının oluşturulmamasından kaynaklandığını söyleyerek şöyle devam etti: “İnşaatlarda beklenilen her türlü boşlukların güvenlik altına alınarak, inşaatlarda düşey ve yatay yaşam alanlarının oluşturulması lazım. Özellikle iskelelerdeki düşmeye karşı halatlarla, iplerle önlem alınması gerekir. Yine çökmelerin en büyük nedeni usulüne uygun iskele kurulmaması. Tahta kalasın yerine demir kalas kullanılması şart. Asansör ve merdiven boşlukları gibi yerlerin bir çeşit trabzan gibi demirlerle kontrol altına alınması gerekiyor. Birçok işçi o boşluklara düşerek ölüyor.”
AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ
Bakanlığa yansıyan son istatistiki bilgilere göre 2013’te 1235, 2014 yılının ilk sekiz ayında ise 1270 kişinin iş kazaları nedeni ile hayatını kaybettiğini açıklayan Özel, günde 172 iş kazası geçiren işçilerden 6 tanesinin de sakat kaldığını kaydetti. ‘Bu bilgilere baktığımız zaman Avrupa’da birinci sıradayız’ diyen OSGB uzmanı, yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı: “Eğitim vermek, bilinçlendirmek, kayıt dışı istihdamın önüne geçmek çok önemli. En önemlisi de iş yerinde denetim ve cezalandırma. Bunları yapamıyorsak ne yazık ki sistem yürümüyor.”
AMELELİK TARİH OLUYOR
İş güvenliğinin bir sistem işi olduğunu ve iş yerlerinde genellikle yapılan hatanın ‘kimliğini getir, işe başla’ şeklinde bir zihniyetin olduğunu, bu dönemin artık tarihe karışacağını belirterek, “Tehlikeli ve çok tehlikeli faaliyetlerde bulunan iş yerleri işe alımlarda çok daha dikkat etmesi gerekiyor. Sağlık raporu, iş güvenliği sertifikası ve mesleki eğitim belgesinin mutlaka temin edilmesi lazım. İşveren artık kendinden ayrılan bir işçinin dosyasını 15 yıl saklamak zorunda. 2015’te mesleki eğitim belgesi olmadan vasıfsız işçi çalıştırılmayacak” şeklinde konuştu.
HAPİS CEZASI VERİLECEK
İş güvenliğini sağlamanın bir kuruma maliyetinin yüzde 2 olduğunu söyleyen OSGB Uzmanı, iş yerinde ölümlü bir kaza olması durumunda ise işyerine 3 tane dava açıldığını belirterek, “SSK rüçhü davası, ölenin tazminat davası ve kamu davası açılır. Eskiden taksirle adam öldürmeye teşebbüsten genelde 6 yıla kadar hapis cezası verilir bu da ertelenirdi. Bu ertelemeyi de son pakette kaldırdılar. Şimdi direk hapis cezasını uygulayacaklar. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya konulan bu sistemde Ocak ayından bu yana başarılı bir yol kat ettik” diye konuştu
Yorumlar
Kalan Karakter: