Hububat üreticisi fiyat bekliyor
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) buğday hasadı öncesinde Hububat Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi.


ATB 1. Komite Başkanı Yusuf Sarıcılar moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, ATB 1. Meslek Komitesi üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ATSO, BATEM, Akdeniz Üniversitesi’nden temsilciler ile sektör paydaşları katıldı. Toplantıda, buğday hasat dönemi, buğday üretim maliyetleri, buğday taban fiyatı ile rekolte ve kalite değerlendirildi.
BUĞDAYDA İYİ BİR YIL
ATB 1. Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sarıcalar, özellikle yayla bölgesinde yağışların güzel gittiğini, buğdayın verim ve kalitesinin bu yıl iyi olacağı belirtilirken, “Dönümde 600 kilogram alınabilecek tarladan geçen yıl 100 kilogram buğday almıştık, boy yoktu. Bu yıl başak ve boy durumu iyi. İklim şartları iyi giderse bölgemizde buğdayda süper bir yıl olurö dedi. Buğday alım fiyatının bir an önce açıklanması isteyen Sarıcalar, 1 kilogram buğdayın üretim maliyetinin 11 TL olduğunu, TMO’nun taban fiyatı kilogramda 15 TL artı destekleme olarak bir an önce açıklanmasını istedi.
ANIZ YAKMA UYARISI
Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, bu yıl yağışların iyi gitmesi nedeniyle genel olarak buğday verim ve kalitesinde artış beklediklerini söyledi. Süne zararlısı ve pas hastalığıyla ilgili yoğun bir şikayet almadıklarını, bildirim yapılan alanlarla ilgili de mücadele çalışması yürüttüklerini söyleyen Ünal, “Üretimde bir sıkıntı beklemiyoruzö dedi. Buğdayda hasat döneminin önemli olduğunu vurgulayan Ünal, erken hasadın buğdayın kalitesini düşürdüğüne dikkat çekti. Ünal, buğday hasadından sonra anız yakılmamasıyla ilgili de üreticiyi uyarırken, anız yakmanın toprağın verimi ve kalitesini azalttığını ve orman yangınlarına neden olduğunu belirtti.
TABAN FİYAT MALİYETLER GÖZÖNÜNE ALINARAK AÇIKLANSIN

ÜRETİCİ VARSA EKMEK VAR
ATB 1. Meslek Komitesi Üyesi Nuri Büyükselçuk, ülke genelinde geçen yıl 20,8 milyon ton buğday hasadı yapıldığını belirtirken, bu yıl beklentinin 19 milyon ton olduğunu belirtti. Büyükselçuk, “2024 yılına göre buğday üretiminde yüzde 5 civarında düşüş bekleniyor. Son 3 sezonda TMO’nin belirlediği alım fiyatı buğday ekimini etkilediö dedi. Antalya’daki üretim alanlarında bu yıl verim ve kalitede iyi bir yıl olacağı beklentisinin hakim olduğunu söyleyen Büyükselçuk, “Hasada kadar iklim şartları istenildiği gibi giderse hububatta iyi bir yıl olurö dedi. Büyükselçuk da sanayici olarak üreticinin buğdayının para etmesinden yana olduğunu vurgularken, “Biz de sanayici olarak köylünün buğdayının para etmesini isteriz. Ben kaça alırsam yüzde 5 kar koyup satıyorum. Üretici varsa ekmek varö dedi.
UN İHRACATI DÜŞTÜ
Geçen yıl un ihracatının yüzde 40 düştüğüne dikkati çeken Büyükselçuk, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerin un üretimi için Türkiye’deki fabrikaları ülkelerine davet ettiğini kaydetti. Büyükselçuk, un ticaretinde lider ülkelerden biri olan Türkiye’nin bu avantajını kaybetmemek için sektörle ilgili önlemler alması gerektiğini vurguladı.
BATEM yetkilileri, yaptıkları ıslah çalışmalarıyla sektöre verim ve kalitesi yüksek buğday çeşidi kazandırdıklarını söyledi. Toplantıya Serik, Manavgat, Kokuteli, Elmalı, Aksu’dan katılan hububat üreticileri yağışların zamanında ve yeterli yağmasından dolayı buğdayda verim ve kalitede iyi bir sezon beklediklerini ancak hububat alım fiyatının açıklanmaması nedeniyle üreticinin tedirgin olduğunu söyledi.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: