Artan enflasyon ve dışa bağımlı ekonomide yükselen döviz kuru her kesimden vatandaşı derinden etkilemeye devam ediyor. Özellikle girdi maliyetleri üretim yaparak hem ülkeye katma değer koyan, hem de geçimini buradan sağlayan çiftçiyi çok zor durumda bıraktı. Hayvancılıkla uğraşan çiftçi artan maliyetleri mecburen hasat ettiği süte yansıtmak zorunda kalıyor. Yoğurt, peynir ve gıda endüstrisinde birçok yerde kullanılan süt tozunun ham maddesi olan süt de bu şekilde pahalılaşıyor. Sütün pahalılaşması envai çeşit gıda ürünün de pahalılaşması anlamı taşıyor. Konuyla alakalı konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Hüseyin Simav küçük aile işletmelinin desteklemesinin yanı sıra ithalattan ziyade yerli üretime teşvik edilerek bu sorunun çözülmesinin mümkün olabileceğini belirtti.
Simav, Hürses’e yaptığı açıklamada, işletme maliyetlerinin artması ve ithalatın ‘günü kurtarıcı’ bir hamle odluğunu ifade etti. Simav, yerli üretimin önemini vurgularken, küçük aile işletmelerine pozitif ayrımcılık yapılması ve desteklenmesi gerektiğini belirtti. Bu işletmelerin kapasitelerinin arttırılması ve daha iyi kazanç elde etmelerinin sağlanması gerektiğini ifade eden ATB Meclis Üyesi Hüseyin Simav, devletin yeterli çalışma yürütmediğini ve kırsal yaşamın desteklenmesi için daha fazla önlem alması gerektiğine vurgu yaptı.
1 litre süt, 1,5 kilogram yem almalı
Üreticinin zor dönemlerden geçtiğini ifade ederek ‘bıçak kemiğe dayanalı çok oldu’ diyen ATB Meclis Üyesi Hüseyin Simav: ‘‘ Çiftçi elinden geleni yaparak üretim yapmaya devam ediyor. Bıçak kemiğe dayanınca bir çözüm bulunur algısı vardı. Bıçak kemiğe dayanalı çok oldu. Çiftçilikte bu işten geçim sağmak için basit bir formül vardır. 1 litre sütün kazandırdığı para ile 1.5 kilogram yem alınabilmelidir. Bu olmuyorsa para kazanamaz aksine cepten yersiniz. Biz bu formülün dışına çıkalı çok oldu. Dolaysısıyla üretici üretim yapamıyor. Üretim olmayınca süt azalıyor. Süt azaldıkça fiyat artıyor. Kısır döngü bu şekilde devam ediyor. Bu işin sonu çiftçinin iflasıdır.’’ diye konuştu.
İthalat ile bu iş çözülmez
Süt üretimi azaldığı için hem hayvan hem de süt bazında ithalat yapılıyor. Bunun yanlış olduğunu ifade eden Simav. ‘‘ İthalat günü kurtarmaktan başka bir şey değildir. Yıllardır yapılıyor ithalat çözüm oldu mu? Hayır. Aksine durum daha da kötüye gitti. İthalat ile bu işin çözülemeyeceği ayan beyan ortadadır. Çözüm yerli üreticiyi teşvike etmektir. Yerli üreticinin sorunlarını çözmektir. Bu konuda devlet yeterli araştırma ve geliştirmeye yapmıyor. Bunu da maalesef rahatlıkla dile getirebilirim.’ dedi.
Küçük işletmeler kritik öneme sahip
Uzun yıllardır kendisinin de süt üretimi yaptığına vurgu yapan Hüseyin Simav: ‘‘Küçük aile işletmeleri ne pozitif ayrımcılık yapılması lazım. Çünkü onlar bu işi bırakamıyorlar. Bakıldığı zaman büyük işletmesi olan kişiler ellerinde olan hayvanları ve yatırımları satarak başka bir iş kurabilir. Ancak küçük aile işletmeleri, yani köydeki bu işi yapan vatandaşlarımızın öyle bir şansı yok. Tek ve tüm mal varlıkları o hayvanları olan insanlar bu işi bırakamazlar. Ancak gelir de elde edemiyorlar. Köydeki insan kendi tarlasına ekip diktiği ürünleri ektiği günkü maliyetle hesap ediyor. İyi kötü dayanmaya çalışıyor ama bir yıl sonra onu da bulamıyor. Böyle yıllar geçtikçe o açığı büyütüyor. Büyüttükçe bankaya borçlanıyor. Bu da ne demek oluyor? Bir müddet sonra hayvan tamamını temizleyip bankanın borcunu ödeyip başka sektörlere kaçıyor.
Çözüm çiftçiye para kazandırmaktır
Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Hüseyin Simav: ‘‘Gençler veya aileleri bakıyor ki bu işler para kazandırmıyor, onlar da yanaşmıyor. Gelir elde edilmeyince alttan gelen nesil bu işi yapmıyor. Gençler asgari ücretle şehirlerde yaşamak için köyleri terk ediyor. Bu işin sonunda çiftçilik ve hayvancılık ölecek. Bu insanların köylerde kalmaları sağlanmaları gerekiyor. Bu da bu insanlara yaptıkları işten para kazandırmak ile olacak. Devletin ve bakanlığın tam da bu noktaya el atması lazım. Ancak maalesef devlette bakanlık bazında böyle bir çalışma yok, varsa da yeterli değil’’ diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: