Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, obezite ve buna bağlı hastalıklar, küresel ölüm oranlarını artıran ciddi bir tehdit oluşturuyor. Her yıl milyonlarca insan, obezite ile ilişkilendirilen hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Obezitenin, kalp hastalıkları, diyabet, kanser ve solunum problemleri gibi pek çok sağlık sorununa davetiye çıkardığı biliniyor. Bu hastalıkların giderek artan ölüm oranlarına sebep olduğu kaydediliyor. Uzmanlar, obeziteye bağlı sağlık sorunlarının önlenmesi ve kontrol altına alınması için toplumlar arası farkındalığın artırılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi ve düzenli egzersizin teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor. DSÖ, obezitenin küresel bir salgın olarak ele alınması gerektiğini belirtiyor ve hükümetler ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yaparak obeziteye karşı mücadelede daha etkin önlemler alması çağrısında bulunuyor.
Peki Dünya Sağlık Örgütü’nün bile bu kadar büyük uğraşlar verdiği obeziteden kurtulmanın yolu ne? Doktor Muharrem Eryiğit konuyla alakalı detayları paylaştı:
Balon yönetimi hayat kurtarıcı olabilir
Uzman bir doktor tarafından gerçekleştirildiğinde ve uygun şekilde izlendiğinde, riskleri genellikle düşük olan mide balonu yönetimi hakkında konuşan Eryiğit: ‘‘Obezite hastalarında cerrahi dışı en sık kullanılan yöntemler arasında olan mide balonu yöntemi hakkında bilgi veren Dr. Muharrem Eryiğit, "Mide balonu, mideye yerleştirilen şişirilebilir bir balondur. Bu balon, mide hacmini azaltarak daha az yemek yemenizi sağlar ve kilo kaybını teşvik eder. Mide balonu, obezite tedavisinde kilo verme amacıyla kullanılır ve genellikle cerrahi olmayan bir seçenek olarak düşünülür. Balon mideye endoskopik bir işlemle yerleştirilir ve birkaç ay sonra çıkarılır. Yapısı gereği vücut bütünlüğünü bozmayan ve geri döndürülebilen bir tedavi yöntemi olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir." dedi.
"Mide balonu operasyonu sonrasında, hastanın normal hayatına dönme süresi kişiden kişiye değişebilir ve birkaç faktöre bağlıdır." diyen Genel Cerrahi Uzmanı Muharrem Eryiğit, operasyon sonrası süreçle ilgili ise şu ifadeleri kullandı: "Mide balonu operasyonu genellikle minimal invaziv bir prosedür olduğundan, genellikle kısa bir iyileşme süresi gerektirir. Ancak operasyonun yapıldığı yönteme (endoskopik veya cerrahi) ve kişinin vücut yapısına bağlı olarak iyileşme süresi değişebilir. Operasyon sonrası herhangi bir komplikasyon varsa, iyileşme süreci uzayabilir ve hasta normal hayatına dönmek için daha fazla zaman alabilir. Hasta ne kadar sağlıklıysa, iyileşme süreci o kadar hızlı olabilir. Örneğin, kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise, enfeksiyon riski azalır ve iyileşme daha hızlı olabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: