Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde, gebelik şekeri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
GEBELİKTE DİYABET ÇIKABİLİR
İşgören, “Kan şekeri yani glikoz, vücudun temel enerji kaynağı olan bir şekerdir ve kandaki değeri, başta insülin hormonu olmak üzere vücuttaki bazı hormonlar tarafından belli seviyelerde tutulmaktadır. Kandaki şeker düzeyinin yüksek olması, diyabet hastalığıdır ve bazı kişilerde bu gebelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Gebelik şekeri kontrol altına alınmadığında; sezaryen gereksinimi, anne karnında ani bebek ölümü, doğumdan sonra bebekte solunum problemleri ve kan şekeri düşüklüğü, yenidoğan sarılığı gibi sorunlar yaşanabilir. Annede de tansiyon yüksekliği ve tansiyona bağlı gebelik zehirlenmesi riski oluşabilir” dedi.
GEBELİKTE ŞEKER KONTROLÜ ÖNEMLİ
25 yaşın üstündekilerin risk altında olduğunu ifade eden Op. Dr. İşgören, “Gebelik öncesi kilonun normalden fazla olması. Önceki gebelikte de diyabet sorunu yaşanması. İri bebek veya ölü doğum öyküsünün bulunması. Yakın akrabalarında diyabet varlığı. Diyabetin sık görüldüğü bazı ırklara mensup olmak. Daha önceden bilinen insülin direnci, glukoz intoleransı ve idrarda şeker saptanması olanlar risk altında bulunuyor. Gebelik diyabeti zamanında belirlenip gerekli önlemler alındığında yaşanabilecek tüm olumsuzlukların riski de minimum düzeye inmektedir. Bu nedenle gebelikte şeker kontrolü önemlidir. Eğer kişi 25 yaşın atındaysa ve herhangi bir disk faktörü bulunmuyorsa, bu testler gerekli olmayabilir. Gebelerin diyabet açısından ilk değerlendirilmesi, genellikle ilk kontrolde açlık kan şekeri bakılarak yapılır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: