‘BİLET FİYATLARI ÇOK UÇUK’
Festivalleri elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyoruz. Ama bu festivallere gidemiyoruz. Bunlardan yararlanamıyoruz. Sadece gazetelerden veya televizyonlardan öğrendiklerimizle yetinebiliyoruz. Festivallerin bilet fiyatları çok uçuk. Sonuçta biz çalışanlarız ve aldığımız maaş da belli. O yüzden böyle festivallere, organizasyonlara katılamıyoruz. Bu yüzden festivallere gitme şansı bulamıyoruz. Artık sinemaya bile ayda bir defa zor gidiyoruz. Kaldı ki bu festivallere gidelim. Bu festivallerin yüksek zümredeki insanlara hitap etmemesi gerekiyor. Her kitleden insanın katılabileceği bir ortam yapılması gerekir. Böyle festivallerin belli bir yerle sınırlı kalmaması, her semtte bir festival havası olması gerekiyor. Bunun gibi çalışmalar yapılırsa festival Antalya’nın tamamına yayılır ve Antalyalılar da yararlanabilir. Festivalin şehrin heryerinde aynı hissedilmesi gerekir. Ve son olarak Antalyalının bundan haberdar olması gerekir. Bunun için de reklamı en iyi şekilde yapılmalı ve tüm şehir ve insanları festival havası içinde olmalıdır. Osman Aydaş-(25)
‘ESKİDEN DAHA COŞKULU GEÇİYORDU’
Festival kenti olmasından çok memnunum. Soğuk kış günlerinde böyle güzel festivaller şehrin enerjisini yeniden yukarılara taşıyor. Antalya gibi bir şehir böyle etkinliklere muhtaç. Ama festivale gelen insanların sadece yüksek kesimden olması bu festivallerin belli bir kesim içinde geçtiğini görüyoruz. Bu da halkın arasında bir kopukluğa neden oluyor. Bu yüzden şehirdeki insanlar yeterince festivallerden yararlanamıyor. Eski yıllara göre festivaller daha coşkulu geçmiyor bunu en büyük nedenleri vatandaşa duyurulmaması ve onların böyle etkinliklerden yaralanmalarını sağlanamaması. Bu yüzden festivaller artık üst mertebedeki insanlara hitap ediyor. Bunun nedenlerinden biri de festivallerin bilet fiyatları pahalı ve her kesime hitap etmemesinden dolayı festivallerden yararlanılamıyor. Levent Işık –(28)
‘ÇOK MEMNUNUM’
Bunun gibi festivallerin yapılmasından çok memnunum. Antalya daha önce zaten bir dünya şehriydi. Ve bu festivaller sayesinde şehrin kalitesi bir kat daha arttı. En son yapılan film festivali, bundan önce piyano festivali ve son katıldığım engellilerin düzenlediği tiyatro festivali bunlar çok güzel projeler. Antalya’nın bunlar gibi etkinliklere ihtiyacı var. Bunlar kültürümüz açısından çok yararlı. İnsanlar sanata doyuyor ve bu ülkemizin buna çok ihtiyacı var. Böyle festivaller ticaret açısından düşünülmemeli. Her şey para değil. Önemli olan çağdaş bir seviyeye çıkmak. Son katıldığım tiyatro festivalinin bilet fiyatlarının çok cüzi bir ücreti vardı. Ve festivallerin ruhlarına göre hareket edilmeli ve insanları kültürel açıdan geliştirilmesi amaçlanmalıdır. Kubilay Yıldırım-(21)
‘ŞEHİR FESTİVAL HAVASINA SOKULMALI’
Bu festivallerin yapılmasında memnunum. Memnum olmamın en büyük nedenlerinden bir tanesi de şehrimiz açısından reklam kaynakları olması. Antalya bir dünya ve her zaman böyle festivallere ihtiyacı var. Ama festivallerin ismini duyurmak için daha etkili reklam fikirleri bulunmalı ve öncelikle şehrin insanlarından başlanmalıdır. Çünkü sokakta herhangi bir insana sorsak bu festivallerden haberdar değildir. Haberdar olsa bile nasıl yararlanabileceklerinden habersizlerdir. Festivallerin sadece billboardlara yazılarak duyurulmaması gerekir. Şehri bir festival havasına sokacak ortamlar hazırlanmalıdır. Şükriye Kardaş-(44)
‘FESTİVALLER SİYASETİN DIŞINDA TUTULMALI’
Antalya dünyada sayılı şehirler arasında. Antalya’ya yakışanın da bu olması gerekiyor. Antalya tarihi eser zenginlikleri doğal güzellikleri ile Türkiye de sayılı şehirlerimizden biri. Böyle festivallerin yapılması Antalya’nın en büyük kazancı ve daha çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmasıdır. Festivaller bu yüzden şehirde yaşayan herkesi ilgilendirir. En büyüğünden en küçüğüne kadar herkesin festival havasına girmesi gerekir. Ama özelikle Uluslararası Antalya Film Festivali’ne bakarsak geçmiş festivallere göre daha sönük bir festival geçiyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de festivallerin simgesi haline gelmiş insanların siyasi görüşlerinden dolayı festivallerde yer almaması. Bunun en büyük örneklerinden biri de Fazıl Say’dır. Festivaller siyasetin dışında tutulmalı. Böyle büyük isimler festivallerde yer alamazsa festivallere eğilim azalır. Yani bir Piyano festivali Fazıl Say olmadan olamaz. Bir Antalya Film Festivali Rutgay Aziz olmadan olamaz. Bunun gibi insanlar sırf siyasi görüşleri yüzünden davet edilmiyor. Dolayısıyla belli bir kesime hitap eden festivaller oluyor. ‘Yapıldı geçilsin’ gibi bir hava haline geldi. Kısacası siyasetten uzak bir şekilde düzenlenmeli ve katılan büyük isimlerin küstürülmemesi lazım. Festivallerin bir diğer sorunu da gereken reklamların yapılmaması. Festival kapsamında yapılan etkinliklerin fiyatlarının vatandaşa duyurularak vatandaşa daha şeffaf olunması gerekiyor. Sinan Kaner-(48)
Yorumlar
Kalan Karakter: