Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, kentte geçen pazartesi günü akşam saatlerinde faytona koşulan atın ölümü ve sahibi tarafından sokağa terk edilmesiyle ilgili basında yer alan haberlerin üzüntüsünün yaşandığı ifade edildi. Bir insanın ekmek teknesi atını ölmüş bir şekilde öylece sokağa terk edip olay yerinden kaçması kabul edilemez bir durum olduğu vurgulanan açıklama şöyle: "Büyükşehir Belediyesi'nin 11.12.2014 tarihinde 551 sayılı meclis kararı ile çıkardığı ve sadece 17 kişinin çalışma ruhsatı aldığı ‘FAYTON’ yönetmeliğine göre vicdanını hiçe sayan faytoncu A.Ç. adlı vatandaşa gerekli en ağır ceza verilmiştir. Büyükşehir Belediyesi Fayton Taşımacılığı Uygulama Yönetmeliğinin Cezai İşler Bölümü’nün 15. Maddesi’ne göre A.Ç.’nin çalışma izni süresiz iptal edilmiştir. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünce Hayvan Hakları İhlali sebebi ile bin 92 TL ve Zabıta Tembihnamesine göre ise 227 TL para cezası uygulanmıştır. A.Ç. artık bu işi yapamayacaktır."
‘FAYTONLAR KALDIRILSIN’
Öte yandan faytona koşulan atın aşırı sıcak ve susuzluktan ölmesi üzerine çok sayıda imza kampanyası başlatıldı. Tepki gösteren hayvanseverler, kent merkezinde turizme hizmet veren faytonların kaldırılmasını istedi. Daha önce de benzer nedenle bir at ölmüş, atların cazibe yaratılmak için yağlı boya ile boyanarak, günde 14 saati aşan sürelerde çalıştırılmasına tepki gösterilmiş, kaldırılması istenmişti. Bu talep gerçekleşmezken, faytonlar turistlere hizmet sunmaya devam etmişti.
GEREKLİ DENETİM YAPILSIN
Son yaşanan üzücü olayın ardından ise sosyal medya üzerinde büyük bir tepkiye neden olan faytonların kaldırılması için imza platformu change.org.tr üzerinden kampanya başlatıldı. Açılan imza kampanyasında, 2 Mart 2007 tarihli Antalya Valiliği'nin faytonların kaldırılması ve güçten düşmüş atların çalıştırılmaması gerektiği yönündeki bir yıl içinde tamamlanması gereken kararı hatırlatıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda yol kenarında ve trafikte zorla tutulan, zarar gören atların ve sahiplerinin gerekli denetimden geçirilmesi, bu zararı verenlere gerekli cezai yaptırımların uygulanması, tüm faytonların kaldırılması ve atların sahiplerinden alınıp güvenli bir ortamda tutulması talep edildi.
NOSTALJİK UYGULAMA BAHANESİ
Kampanya duyurusunda, "Burada yapılan hayvanlara zulüm ve işkencedir. Bu işkenceye seyirci olan, ses çıkarmayan ve o atlara binip gezintiye çıkan, o hayvanlar acı çekerken orada bulunup bunu görmezden gelen gerek halk ve gerekse o canlıların sahipleri tüm bu insanlık dışı olan her şeyden sorumludur. Bu şiddete en kısa sürede son verilmelidir" denildi. Kısa sürede binlerce imza toplanan kampanyada Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Muratpaşa Belediyesi'ne çağrıda bulunuldu. Kampanyada, nostaljik bir uygulama bahanesinin ardına sığınarak yıllardır göz yumulan bu işkenceye son verilmesi istendi.
Yorumlar
Kalan Karakter: