Muratpaşa Belediyesi, Antalya’nın gerdanlığı olarak bilinen 1. Derecede Doğal SİT statüsünde falezlerin ve kayalıkların betonla kaplandığı ve sürekli şikayetlere neden olan Bambus Restoranın Plajı’nı 775 sayılı Gecekondu Yasası’nın 18.Maddesi’ne göre tebligat göndermeden yıktı.
400 TONLUK VİNÇ
Yıkım 400 ton kaldırabilen vinç ile kırma iş makinesi ve kepçe 30 metre yükseklikten Bambus Plajı’nın bulunduğu güneşlenme platformuna indirilerek gerçekleştirildi. Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ve zabıtanın geniş güvenlik önlemi alınarak başlanan yıkım esnasında, Bambus yetkilisi olduğunu söyleyen bir vatandaş, belediye görevlilerinin dışında olan kişilerin ve gazetecilerin dışarı çıkmasını Başkan Yardımcısı Erol İşbilen’e iletti.
TARTIŞMALAR BAŞLADI
İşbilen gazetecileri kendilerinin çağırmadığını belirttiği sırada tartışma çıktı. Bambus görevlisi de restoran ve plajdan belediyenin değil, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yetkili olduğunu ve bu konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Tartışma bir anda Plaj işletmecisi ve iki elamanı ile belediye zabıtaları arasında arbedeye dönüşünce devreye polis girdi. Muratpaşa İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Erdal Manav ise işletmeci ve elemanlarına ‘önce siz buradan ayrılın’ deyince işletmecinin elemanlarından biri polisi ‘siz kim oluyorsunuz’ diyerek tepki gösterince bu kez arbede polis ile Bambus çalışanları arasında arbede yaşandı ve iki çalışan gözaltına alındı.
YIKIM SABAH BAŞLADI
Antalya’da ilk kez vinç ve iş makinalarının devreye girmesiyle falezlerde yapılan yıkım için belediyeden Zabıta ve Fen İşleri'nden yaklaşık 50 kişilik ekip ve emniyet görevlileri erken saatte Bambus Restoran ve Plajı’na geldi. Başkan Yardımcısı İşbilen ve teknik tüm birim müdürlerinde yer aldığı yıkım ekibinde plajda bekçiden başka kimse yoktu. Belediye yetkilileri, Bambus Plajı’nın devletin hüküm ve tasarrufu olan bir yerde olduğu gerekçesi ile gecekondu yasası kapsamında yıkıma geldiklerini söyledi. Kayaların üzerine beton dökülerek yapılan güneşlenme platformu falezlerin dokusuna hiltiler, jeneratörler ve el kompresör plaja indirildi ve beton kırılmaya başlandı. Güneşlenme platformunun bu şekilde bir iki gün içinde yıkımının tamamlanamayacağı anlaşılınca kepçe ve kırma iş makinalarının güneşlenme platformuna indirilmesine karar verildi. Eski Lara yolu üzerinde daha önce kaymadan dolayı UKOME kararı ile araç kullanımına kapatılan yola getirilen vinç, 2 saat süren bir çalışma ile hazırlanarak kepçe ve kırma iş makinaları güneşlenme platformuna indirildi. Başkan Yardımcısı Erol İşbilen, yıkımın iki gün süreceğini ve vincinde iki gün boyunca bekleyeceğini söyledi.
5 KEZ MÜHÜRLENMİŞTİ
Muratpaşa Belediyesi, Bambus Plajı'nı Nisan 2014 ve Mayıs 2015'te yine inşaat çalışmaları nedeniyle mühürlemişti. 5 kez mühürlenen ve 5 kez Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulan Bambus Restoran ve Güneşlenme Platformu için belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Haziran 2015'te plajda yapılan incelemenin ardından hazırlanan yapı tatil zaptında, plajda ruhsatsız ve kaçak bölümler 3 sayfa anlatılmıştı. Belediyenin imar arşiv dosyasında herhangi bir inşaat ruhsatına rastlanılmayan plajda idari ofisten tuvaletlere, duş ve giyinme odalarından teras ve merdivenlere, kafeye kadar her şeyin ruhsatsız olduğuna raporda yer verildi. 12 Mart günü bir şikayet üzerine yine Bambus Plajı'nda zabıta tarafından yapılan incelemede, deniz dubasıyla plaja kepçe ve paletli ekskavatör getirildiği, falezlere beton döküldüğü, demir çakıldığının belirlendiği ve falezlere zarar verildiğinin gözlendiği de belirlendi. Bu arada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de Bambus ile ilgili iki kez Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.
775 SAYILI GECEKONDU KANUNU
Yeniden gecekondu yapımının önlenmesi:
Madde 18 – Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya Devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır. Yıkım sırasında lüzum hasıl olduğunda, belediyeler ilgili mülkiye amirlerine başvurarak yardım isteyebilirler. Mülkiye amirleri, Devlet zabıtası ve imkanlarından faydalanmak suretiyle, izinsiz yapıların yıkım konusunda yükümlüdürler.
Yorumlar
Kalan Karakter: