Antalya’nın gerdanlığı olarak tanımlanan ve 5 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen Lara Falezlerde 1. Derecede Doğal SİT Alanı üzerinde yer alan ve kanuna aykırı olan tüm uygulamalar yıkılacak ve yıkılmayanlar için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacak. Başta oteller olmak üzere ecrimisil ödenerek işgal edilen güneşlenme platformları dahil olmak üzere 1. Derecede Doğal SİT Alanı üzerinde bulunan ve ruhsatı olmayan barlar, restoranlar da yıkılacak.
HER TESİS İÇİN AYRI KARAR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 30 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı toplantıda, Lara Falezler 1. Derecede Doğal SİT Alanı üzerinde yer alan kanuna aykırı uygulamaları değerlendirdi. Yapılan toplantıda, geçmişte alınan kararların uygulanmasının hangi aşamada olduğunun tespiti için ilgili idarelere yazı yazılıp, ecrimisil de ödenerek işgal edilen tüm tesislerin ve geçmişte yıkım kararı alınmasına karşılık bugüne kadar hiçbir şey yapılmamış tesislerin de dosyalarının talep edilmesine karar verildi.
TEMAYÜL GEREĞİ YIKIM KARARI
Lara Falezler 1. Derecede Doğal SİT Alanı’nda bulunan tesislerle ilgili dosyalar Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na ulaştıktan sonra Eylül ayında yapılacak toplantıda, tesisler tek tek değerlendirilecek. Alınan bilgiye göre, komisyon, temayül gereği, 1. Derecede Doğal SİT Alanı üzerinde bulunan ve ecrimisil (işgaliye bedeli) ödenerek işletilen güneşlenme platformu dahil olmak üzere tüm kaçak yapıları yıkma kararı alabilecek ve yıkım için ilgili belediyelere yazı yazacak. Komisyon, aynı kararında bu tür işletmeler hakkında da Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacak.
OTELLER KARARDAN ETKİLENECEK
Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Eylül ayında yapacağı toplantıda, Lara Falezler 1. Derecede Doğal SİT Alanı üzerinde bulunan kanuna aykırı tesislerin yıkımı için karar alması halinde, bu karardan Akra Barut Otel, Adonis Otel, Antalya Otel, The Marmara Otel, Falcoon Otel, Bilem Otel, La Boutique Otel gibi oteller ile birlikte Falez üzerinde bulunan ve güneşlenme platformu bulunan siteler de etkilenecek. Otellerin ayrıca SİT Alanı üzerine snack bar, havuz gibi yapılarda yıkılacak.
FALEZLER KORUNMALI
Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun yaptığı toplantıyı değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bedrettin Taşkesen, Falezlerin korunması gerektiğini belirterek, “Falezler Antalya için çok önemli. Geçmişte birden çok kaymalar ve çökmeler meydana geldi. En son 2011 yılında Konserve Koyu’nda bir kayma söz konusu oldu ve Valiliğimizin talebi ile Yıldız Teknik Üniversitesi 2,5 yıl çalışma yaptı ve ‘Nihai Geoteknik Rapor’ ortaya çıktı. Bu raporda da belirtildiği gibi falezlerin korunması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak da zaten 1. Derecede Doğal SİT Alanlarını korumamız gerekiyor. Bu tür SİT Alanlarına bir tek çivi dahi çakılamaz. Falezler üzerinde ve SİT kapsamında bulunan güneşlenme platformlarından bugüne kadar Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ecrimisil alıyordu. Bundan sonra ecrimisil ödenerek dahi işgal olmayacak. SİT Alanı’nda kalan ve kanuna aykırı olan tüm yapıların yıkımı için komisyon Eylül ayında karar aldığı takdirde de İl Müdürlüğü olarak gereğini yapacağız” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: