“Çocuk ve çiçek” teması ile Cumharbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde 6 ay süre ile gerçekleştirilen dünyanın en önemli fuarlarından EXPO 2006’nın bundan sonra hangi amaçla kullanılacağı kent gündeminde tartışması devam ediyor. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilen ve üst kullanım hakkı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verilen 1100 dönüm yüzölçümlü fuar alanı için Antalya Tucaret ve Sanayi Odası (ATSO) özel bir anket çalışması yapacak.
1038 ESNAFLA ANKET ÇALIŞMASI
"2017 Değerlendirme 2018 Beklenti ve Piyasa Anketi Değerlendirme" konusunda 1038 esnafla yapılan anket çalışmasını değerlendiren Başkan Çetin, habercilerle dün sübüh kahvaltıda bir araya geldi. Anket sonuçlarını, Türkiye ve Antalya ekonomisini rakamlarda değerlendirdikten sonra kent merkezindeki perakende ticaret konusunda da ayrı bir değerlendirme yapan Çetin, anket çalışmasında EXPO 2016 Fuar alanı ile ilgili bir bilginin bulunmamasın yönelik bir soruyu “EXPO Alanğ için Antalya genelinde ayrı bir anket çalışması yapacağız” diye yanıtladı.
GELEN TURİST SAYISI
Antalya’ya gelen turistlerin ne kadarırır kent kerkezine geldiğinin bilgisinin bulunmadığının altını çizen Başkan Çetin, Turistin kent merkezine gelmesi konusunda bir formul bulunması gerektiğine vurgu yaptı. Çetin: “Ben ATSO Başkanı olarak kent merkezine kaç turistin geldiğini bilmiyorum. Elimizde de böyle bir veri yok ama kesinlikle de olması lazım. Bir zamanlar Antalya’ya Amerikan gemisi ile birlikte 4 bin asker geliyordu. Kent merkezinde o zaman alışveriş 4 misli artıyordu. Bu hesapla ayda 120 bin, 4 ayda 480 bin yapar. Bu hesapla kent merkezine günde 4 bin turist gelmiş olsa 4 bin astkerin yarattığı etkisi alıyor“ dedi.
TURİST GELİRSE TİCARET ARTIYOR
Merkezdeki ticaretin sadece ekonomi olmadığını, aynı zamanda kentin sosyal hayatı ve kültürü olduğunu hatırlatan Çetin, “Turizmi, tarımı, sanayiyi, sayılardan, fiyatlardan, ihracattan izleyebiliyoruz. İnşaat veya konut sektöründe satışları ve ruhsatları izliyoruz. 2016 yılında turizmde kriz yaşadık. 2017 yılında turist sayısı yüzde 58 arttı, gelir kaybı olsa da daha iyi bir yıl yaşandı, Ticaretin durumu ise daha farklı, birçok işyeri kent merkezine turist gelip alışveriş yaparsa çalışıyor” şeklinde konuştu.
2017 YILINDA İYİLEŞME GÖZÜKÜYOR
2016 yılında yaşanan krizden Antalya ekonomisinin çok daha ağır darbe aldığının altını çizen ATSO Başkanı Çetin, “Tarımsal ihracat ve turizmde yaşanan sorunlar doğrudan kent ekonomisini etkiledi. Yabancı turist sayısında 10 yıl geriye, 2006 yılına geri döndük. Birçok otel sezonda bile kapalı kaldı.
2017 yılı ise Antalya’nın Türkiye ekonomisine nazaran daha iyi performans gösterdiği bir dönem oldı.
Nitekim Odamızın her ay yayınladığı verilere baktığımızda 2017 yılındaki iyileşme açıkça görülüyor.
Ancak bu verilerde de baz etkisinin olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor’’ dedi.
İŞYERLERİNİN YÜZDE 98’İ KİRALIK
‘‘Turizmde, ihracatta, kredide, vergide, tarımda, istihdamda 2017’nin daha iyi bir yıl olduğuna kuşku yoktur’’ diye konuşan Çetin, 3 ilçede yaptıkları anket çalışmasında ATSO ve AESOB’a üye ayrımı yapmadıklarını belirtti. ATSO ve AESOB üyesi işyerlerinin yüzde 98’nin kiracı olduğu ve bundan dolayı da geçen yıla oranla ciddi bir artış yaşandığına da dikkat çeken Başkan Çetin, ‘‘İşyerlerinin yüzde 71’i tek işletme, yüzde 11 bayi, diğeri şube. Önceki yıla göre tek işletme azalmış, özellikle bayi oranı artmış. Biraz sonra bir değerlendirme yapacağım. artık geleneksel esnaflığın azaldığı burada da görülmektedir. İşyerlerinin yüzde 76’sında ortaklık yok, yüzde 24’ü ortaklı. Artık küçük olsun, benim olsun çağı geride kalmak zorundadır” diye konuştu.
KENT MERKEZİ KAN KAYBEDIYOR
Anket çalışması yaparken satış hedeflerinin ve beklentilerini de görmenin imkanı olduğunu belirten Başkan Çetin, ‘‘2016’daki satış düşüşünden sonra 2017’de iyi bir satış artışı bekliyorduk. Fakat ankete katılan işyerlerinin yüzde 79’u satış geliri düşüşü beyan etti, ‘satışlarım arttı’ diyenlerin oranı yüzde 21’de kaldı. Bu cevaplar biraz psikolojik durumu da yansıtmaktadır. Burada en olumsuz gelişmenin market-gıda satan işyerlerinde olduğunu görüyoruz. Bunun en önemli nedeni Antalya’da zincir market yayılması, gıda satan işyeri sayısının da artmasıdır. Bugünlerde her semtte yöresel ürün satış yerleri açılıyor, cam piramitte açılıyor. Kent merkezi ise kan kaybediyor” dedi
AVM’LERIN YERI TARTIŞILMALI
‘‘Ben sürekli olarak kent merkezinde ticaretin kan kaybettiğini söylüyordum’’ diye konuan Başkan Çetin, ‘‘Hep dikkat çektiğim bir başka konu büyük şirketlerle küçük şirketler arasındaki uçurumun büyümesidir. Anket de bu saptamalarımızı bir kez daha doğrulamıştır. Bu sonuçlar ekonomi yönetimi ve yerel yönetimler tarafından dikkate alınmalıdır. Ekonomide küçük işletmelerin ayakta kalması zorlaşmaktadır. Büyük zincir marketleri ve büyük şirketlerin şube ağları piyasaya hakim olmakta, yerel işletmelerin payı azalmaktadır. Yerel yönetimler ticari alan planlarını ve işyeri açılış izinleri kurallarını gözden geçirmelidir. Antalya olarak AVM’lerin yeri konusundaki ezberimizi tartışmaya açmalıyız’’
Yorumlar
Kalan Karakter: