Expo 2016 Antalya 'Gelecek Nesiller için Yeşil Bir Dünya' felsefesiyle 'Çiçek ve Çocuk' teması ile 23 Nisan'da kapılarını açacak. Aksu ilçesinde bin 121 dekarlık alanda yapımına devam edilen çalışmaların yüzde 95'i tamamlandı. Katılımcı ülkelerin tema etrafında oluşturduğu bahçe ve sergilerinin 6 ay süreyle kenti süsleyeceği alanda, çalışmalar son hızıyla devam ediyor. 2 bin 500 işçiyle devam eden inşaat çalışmalarında olası bir iş kazası yaşanmaması için güvenlik önlemleri ise had safhada tutuluyor. 107 farklı noktada devam eden inşaat çalışmalarında her işçi baret takıp, emniyet kemerlerini bağlayarak görevine başlıyor. Türkiye sık sık ölümlü iş kazaları ile gündeme gelirken, 2 bin 500 kişinin çalıştığı Expo alanında 7 bin 579 dakikada 1 iş kazası meydana geldi. Bu anlamda Expo 2016 Antalya, iş güvenliği noktasında alınan önlemlerle Türkiye'nin en güzel örneklerinden birisi oldu.
YÜZDE 95'İ TAMAMLANDI
Expo 2016 Antalya Ajansı Basın Sözcüsü Erol İşbilir, bin 121 dekarlık alandaki fiziki yapıların yüzde 95'inin tamamlandığını vurguladı.
Sadece Expo Kulesi'nin yapımının Mart ayına kalacağını belirten İşbilir, "Diğer yapıların hepsi bu ay içinde tamamlanacak. Bu kadar yapılan çalışmalarda önemli bir iş kazası yaşamadık. İş güvenliği anlamında tüm önlemler alındı. Türkiye'de 20 dakikada bir iş kazası yaşanırken, bizim alanımızda bu 7 bin dakikanın üzerinde" dedi.
İşbilir, 46 ülkenin katılım görüşü bildirip, 27'sinin sözleşme imzaladığını belirterek, bu sayının mart ayı ile birlikte artacağını kaydetti.
7 BİN 579 DAKİKADA 1 İŞ KAZASI
Expo 2016 Antalya İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü Tolga Aslan, bin 121 dekarlık alanın 107 ayrı noktasında, 119 bin metrekarelik inşaat alanında 2015 yılında ortalama bin 100 kişiyle çalışıldığını aktardı. Aslan, yeraltında başlanan çalışmaların Expo Kulesi'nde 112 metre yükseklikte devam ettiğini belirtti.2016 yılında ise çalışan işçi sayısının 2 bin 500'e çıktığına değinen Aslan, "Bu yoğun tempoda çalışırken, en önemli nokta iş güvenliğidir. Alanda meydana gelen iş kazaları Türkiye ortalamasının çok altındadır. Türkiye'de 20 dakikada bir iş kazası olurken, bizim alanımızda 7 bin 579 dakikada bir olmuştur. Bu başarı ile ülkemizdeki iş kazası istatistiğini de aşağı çektik" dedi.
19 HAFİF İŞ KAZASI YAŞANDI
Geçen sürede meydana gelen 19 iş kazasında 1 uzuv kaybı olduğunu ifade eden Aslan, "6331 sayılı kanun gereği tüm yüklenici firmaların Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) kurulmasını sağladık. Tüm eğitimlerin takibi yapıldı. Her çalışma alanında İş Sağlığı Güvenliği (İSG) denetçisi görev yaptı. Denetçilerin raporlarında eksik görülen bölgelerde gerekli artı tedbirler alındı" şeklinde konuştu.
11 AYDA HAFİF 3 İŞ KAZASI
11 aylık sürede 3 adet hafif iş kazası yaşadıklarının altını çizen Şahin, "Sektörümüzde 3 önemli konu var. Güvenlik, ekonomi ve kalite. Üçünü birden yapmak mümkün değil. Süreden feragat edilmesi lazım ki iş güvenliği yerli yerinde alınabilsin. Verilen süre içinde istenilen kalite ve ekonomik çerçevede doğru projeler üretebilmek için çalışıyoruz. Faktörlerin hepsini dengeleyerek, işçi sağlığını ön plana çıkarmak suretiyle başarılı sayılırız. Bu faktörleri gözünde bulundurmayan firmalarda daha fazla iş kazası ortaya çıkıyor. Bizde, 'Önce iş güvenliği' yazısı panolarda kalmıyor. Zamanla ülkemiz iş güvenliği noktasında daha başarılı hale gelecek" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: