3 bin 150 metrekarelik alanda EXPO 2016 Antalya’nın en renkli ülke bahçelerinden birini kuran Çin Halk Cumhuriyeti, Milli Gün kutlamalarını gerçekleştirdi. Çin’den çok sayıda davetlinin de katıldığı Milli Gün kutlamaları konuk heyetin VIP binasında EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından karşılanmasıyla başladı. Daha sonra Çin’in Ankara Büyükelçisi YuHongyang ziyaretçi defterini imzaladı ve karşılıklı hediye takdimi yapıldı. Küçük amfitiyatroda devam eden Çin Milli Gün kutlamaları, iki ülkenin Milli Marşlarının çalınması ve bayraklarının göndere çekilmesiyle devam etti. Açılış konuşmasını yapan Çin Çiçek Derneği Genel Sekreteri ve Çin Ülke Komiseri Liu Hong, Çin’in dünyada en fazla botanik kaynaklara sahip ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Reform ve dışa açılım politikalarının ardından Çin’de çiçek sektörünün halkın yaşam seviyesini yükselttiğine de değinen Hong, Çin ve Türkiye’nin İpekyolu kuşağında önemli yerlere sahip iki ülke olduğunun da altını çizdi.
ÇİN ÜLKE BAHÇESİ KALICI OLACAK
Çin’in EXPO 2016 Antalya’da yer almasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Hong, konuşmasına şöyle devam etti; “22 Nisan’da EXPO Antalya’nın açılış akşamı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Çin bahçesini ziyaret ederek övgüyle karşılamıştır. Bahçemiz açılıştan bu yana geride bıraktığımız 35 günde 70 binden fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edildi. Çin bahçesi gerek manzarası, gerek tarzıyla misafirlerin sevgisini kazanmıştır.” Hong, Çin-Türk diplomatik ilişkisinin kurulmasının 45. yıldönümü anısına Çin bahçesinin Antalya’da temelli olarak kalmak üzere bir hediye olarak Türk hükümetine armağan edileceğini de açıkladı.
BÜYÜKELÇİDEN İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Çin’in Ankara Büyükelçisi YuHongyang da Çin’in çiçekçilik alanında gösterdiği başarılardan bahsetti. EXPO 2016 Antalya’daki Çin bahçesinin insan ve doğanın bir arada yaşama hedefini yansıttığını ifade eden Hongyang, “Çin bahçesi, Çin ve Türkiye’nin bahçecilik alanında yaptığı değiş-tokuş ve işbirliğinin sonucudur. Bu bahçe iki halka hem güzelliği tattırmıştır hem de halkların birbirini daha iyi anlaması ve dostluğunu pekiştirmesine hizmet etmiştir. Bu bahçe, Çin ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkinin kurulmasının 45. Yıldönümüne sunulan en büyük hediyedir” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: