Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, kadınlara yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığa, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, "Aile Yılı" adı altında kadınların kazanılmış haklarının ihlali girişimlerine karşı seslerini duyurmak için Antalya Adliyesi arka bahçe çıkışında açıklama yaptı.
Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Kolaylaştırıcısı Av. Gamze Eroğlu yaptığı açıklamada, kadınların tarihsel mücadelesi ve hakları için verilen kayıplar hatırlatıldı.
Açıklamanın başında Eroğlu, 8 Mart 1857'de "eşit işe eşit ücret" talebiyle grev yapan 129 kadın işçinin, grev yaptıkları fabrikada yanarak hayatlarını kaybettikleri trajik olayın yıldönümüne değinildi. Eroğlu, bu olay, kadınların hak, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin simgesi haline gelirken, üzerinden 150 yıl geçmesine rağmen günümüzde hala kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılığın devam ettiğini ifade etti.
Kadın Ölümleri arttı
2024 yılına dair verilerle, kadın cinayetlerinin ve şüpheli kadın ölümlerinin arttığını vurgulayan Eroğlu; “Kadınların karşılaştığı şiddet ve ayrımcılık derinleşmekte. 2024 yılı 394 kadın cinayeti ve 258 şüpheli kadın ölümüyle kaydedildi. Bu yıl, kadın hakları açısından kara bir yıl olarak kayda geçti. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ve 6284 sayılı yasanın eksik uygulamalar nedeniyle kadına yönelik şiddet artmakta” ifadelerinde bulundu.
Ayrıca Eroğlu, Kadınların ve LGBTİ+ bireylerin haklarının kısıtlanması için yapılan yasa değişikliklerinin kabul edilmemesi gerektiği vurgulayarak hukuki, sosyolojik ve bilimsel temellere dayanmayan yasaların toplumu daha da kutuplaştıracağı ve huzurunu bozacağı ifade edildi.
Azınlık hakları ele alındı
Kadınların ve LGBTİ+ bireylerin özgür, güvenli ve onurlu bir yaşam hakkı için mücadele etmeye devam edileceğini okuyan Eroğlu; “Cumhuriyet devrimleriyle elde edilen kadın hakları ve kazanımlarından asla vazgeçilmeyeceği kaydedildi. Toplumsal cinsiyet eşitliği için yapılması gereken politikaların eğitim, istihdam ve siyasi temsili kapsayacak şekilde üretilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, açıklamada, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin temel ilkelerine ve uluslararası sözleşmelere uygun politikaların oluşturulması çağrısı yapıldı. Son olarak, Cumhuriyet devrimleri ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın haklarına verdiği önemin altı çizildi. Bu hakların teminatı olan laik Cumhuriyet’in korunacağı ve her türlü geri adımın karşısında durulacağı ifade edilerek açıklama sonlandırıldı. Mücadele ve dayanışmanın süreceği, kadınların eşit ve özgür bir yaşam hakkını savunmanın devam edeceği vurgulandı.”
Yorumlar
Kalan Karakter: