3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Antalya DEVA Partisi İl Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya çok sayıda parti yöneticisi ve dernek temsilcileri katılım gösterdi.
‘Engellilik, bireylerin sorunu değil; gerekli düzenlemeleri yapmayan sistemin sorunudur’
Antalya DEVA Partisi İl Başkanı Özlem Arlıer ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Engelli bireylerin yaşamın her alanında karşılaştığı sorunlara dikkat çeken Arlıer, engelli bireylerin yılda sadece bir gün hatırlanmaması gerektiğini vurgulayarak, “Engellilik, bireylerin sorunu değil; gerekli düzenlemeleri yapmayan sistemin sorunudur.” ifadelerini kullandı.
‘Antalya gibi turizm başkenti bir şehirde erişilebilirliğin hâlâ sorun olması kabul edilemez’
Konuşmasında Antalya'da yer alan kaldırımların, toplu ulaşımın, kamu binalarının ve sosyal alanların engelli bireyler için uygun olmadığını belirten Arlıer, “Antalya gibi turizm başkenti bir şehirde erişilebilirliğin hâlâ sorun olması kabul edilemez.” dedi. Engelli çocukların, eğitim hayatlarında da ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığını ifade eden Arlıer, özel eğitim merkezlerinin niteliği ve erişilebilirliği konusunda da kapsamlı bir reform yapılması gerektiğini dile getirdi.
‘Engelli bireylerin ailelerine verilen destek çağın çok gerisinde’
Engelli bireylerin iş hayatında da ayrımcılığa maruz kaldığını ve kota uygulamalarının ise sadece kâğıt üzerinde sınırlı kaldığını ifade eden Arlıer, daha etkin bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini ve evde bakım hizmetlerinin genişletilerek engelli bireylerin ailelerine verilen maddi ve manevi desteğin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Arlıer, konuşmasında ayrıca, mevcut durumda verilen desteklerin de çağın çok fazla gerisinde kaldığını ifade etti.
Projeler geliştirilmeli
DEVA Partisi olarak, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına önerilerde de bulunan Arlıer, tam erişilebilir şehir modeli, engelli dostu ulaşım projeleri, bağımsız yaşam merkezlerinin kurulması, engelli bireylere yönelik istihdam teşvik paketleri, engelsiz eğitim altyapısı ve dijital erişilebilirlik standartlarının zorunlu hale getirilmesi gibi projeler geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
DEVA Partisi Antalya İl Başkan Arlıer konuşmasını, “Biz DEVA Partisi olarak, engelli bireyleri toplumun yükü değil, eşit haklara sahip yurttaşlar olarak görüyoruz. Engelsiz bir Antalya, istenirse yapılabilir. Yeter ki isteyelim, yeter ki görelim.” ifadeleriyle tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: