Enerji tüketimi, hem ekonomik sebeplerden, hem de çevresel faktörlerden dolayı son dönemde daha da dikkat edilmesi gereken bir mevhum olarak öne çıkıyor. Özellikle otellerin tüketilen toplam enerjinin ve suyun tek başlarına büyük bir çoğunluğunu harcıyor olmaları bu noktada otel gibi tatil işlevli konaklama tesislerinin daha dikkatli davranması gerekliliğini beraberinde getiriyor.
Son yıllarda küresel ısınma, iklim değişikliği gibi doğa ve çevreyi ilgilendiren sorunların artmasının bir numaralı sebebi olan enerjiyi elde etme çabası büyük tesisler için hem daha önemli hem de daha dikkat edilesi bir konu haline dönüştü. Çevresel duyarlılığın yanı sıra artan enflasyon ve enerjide dışa bağımlı olunmasının getirdiği kur dalgalanmasının sonucu olarak artan enerji maliyetleri de kişileri ve işletmeleri enerjiyi elde etmek için daha çevreci ve ekonomik yollar bulmaya itiyor.
Oteller için enerji, personel, yiyecek ve içecek giderlerinden sonra 3’üncü büyük gider kalemi. Ancak işletmeler son yıllarda artan enerji fiyatları nedeniyle enerji giderlerini karşılamada zorluk çekiyor. İşletmeciler, artan enerji fiyatları ile mücadele edebilmek, kâr marjlarını koruyabilmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlayabilmek için çözümü güneş enerjisi santrali yatırımında buluyor.
Otellerin GES yatırımı sonrası ele aldıkları ilk konu ise ısıtma sistemleri oluyor, çünkü ısıtma sistemleri, otellerde tüketilen enerjiden yüzde 40 pay alıyor. Türkiye’deki ticari yapılar arasında en yüksek enerjiyi yüzde 35’lik payla otel işletmeleri tüketiyor. Düşük kâr marjlarıyla çalışan otel işletmeleri, son yıllarda artan enerji maliyetleri ile mücadele edebilmek için Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarına ağırlık verdi.
Isıtma sistemler büyük enerji harcıyor
Konfor temelli konaklama imkanı için tasarlanan ve bu şekilde para kazanan otellerde gayet tabi olarak sıcaklık değerleri de insanların hoşuna gidecek seviyelerde olması gerekiyor. Bu noktada kullanılan ısıtıcı ve soğutucu cihazların harcadıkları enerji bütün işletmenin harcadığı enerjinin yarısına yakınına tekabül ediyor. Enerji Uzmanı Osman Ünlü, otel işletmelerinin GES yatırımlarının ısıtma sistemlerinin renovasyonunu da beraberinde getirdiğini açıkladı. Ünlü: “Otellerin GES yatırımı sonrası ele aldıkları ilk konu ısıtma sistemleri oluyor. Çünkü ısıtma sistemleri, otellerde tüketilen enerjiden yüzde 40 pay alıyor. Bu nedenle işletmeler, yenilenebilir enerjiden elde ettikleri elektriği; kafe, restoran, amfi gibi açık alanların ısıtmasında değerlendirmek istiyor. Bu durum elektrikle çalışan ısıtma sistemlerine talebi artıyor.” dedi.
Osman Ünlü, otellerde elektrik enerjisinin etkin kullanılması için elektrikli ısıtıcı seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri de paylaştı:“Doğru ürün seçimi, doğru keşif ve projelendirme süreci ile başlıyor. Hatalı bir keşif ve projelendirme hem enerji tüketimini artırıyor hem de konfor şartlarını sağlayamıyor. Doğru keşif ve projelendirme süreci sonrasında ise cihaz seçimine dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü doğru elektrikli ısıtıcı tercih ederek açık alanları yüzde 40 daha tasarruflu ısıtmak mümkün. Ancak piyasadaki her elektrikli ısıtıcı, konfor ve tasarruf kriterlerini karşılamıyor. Isıtıcıların donanımsal özelliklerine dikkat etmek gerekiyor.
Devletin yetkili kurumlarının enerjiyi elde etme konusunda yenilenebilir kaynakları kullanan otel, fabrika gibi büyük işletmelere bir miktar avantaj sağlığı göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki dönemde bu tarz yatırımların daha artacağı tahmin ediliyor. Hem çevre için, hem ülke ekonomisi için gerekli olan bu yatırımların yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağını politikalar ve yasalar belirleyecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: