Döviz kurunda yaşanan artış konusunda değerlendirmeler yapan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, döviz kurunda yaşanan sıradışı dalgalanmaların önümüzdeki aylarda da devam edeceğini söyledi. Yaşanan dalgalanmalarının tüm sektörleri ve ahalileri doğrudan etkilediğine de değinen Başkan Çandır, özellikle tarım sektörünün bu dalgalanmadan ciddi şekilde etkilendiğinin altını çizdi. Ulusal katma değer oranı nispi olarak yüksek olmasına rağmen girdilerin önemli bir bölümünün dövize bağlı olduğuna da dikkat çeken Çandır, “Şimdiye kadar maliyet artışlarını satışlarına yansıtamayan tarım sektörümüz ilave maliyetlerle daha zor bir döneme irecektir. Gittikçe artan zorluklarla baş edebilmek için sektörümüz yeri desteklere ihtiyaç duymaktadır” dedi.
DOLARIN 5,40 VE ÜZERİ DIŞ FAKTÖRLER
Döviz fiyatlarında Ağustos ayında yaşananların tek bir konuya bağlamanın doğru olmadığını, düzeltici tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini belirten ATB Başkanı Çandır, ATB’nin Ağustos ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada; “2018 yılının özellikle ikinci yarısından sonra dolar fiyatında ciddi bir hareketlenme olacağı öngörülmüştü. Son 10 yıllık değerlendirmeyle dolar fiyatını ekonomi temelli rakamlarla hesapladığımızda bugünlerde 1 dolar 4,95 Tl düzeyinde bir rakam karşımıza çıkmaktadır. Buna ilaveten dolar endeksinde yüzde 11’lik artışı da hesap edersek, 1 dolar 5,40 TL gibi bir rakama ulaşmaktadır. Dolayısı ile bir doların 5,40 liranın üzerindeki fiyatlandırmalar, ekonomi dışı dış faktörlerin etkisini yansıtmaktadır” diye konuştu.
CANLI HAYVAN BORSASI YETİŞTİ
Antalya’nın gündeminde olan Canlı Hayvan Borsası’nın birinci etabının Kurban Bayramı’na yetiştirildiğini belirten Çandır, katkıları için Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve bürokratlara teşekkür etti. Çandır, alanın hayvancılık sektörünün çabalarıyla aktif hale geleceğini belirterek, “Padoklar, idari bina, dezenfekte ünitesi, sosyal tesisler gibi bileşenleri tamamlayarak kompleksimizin ikinci etap çalışmalarını önümüzdeki aylarda ihale etmek için çaba sarf ediyoruz. Ancak sektörümüzün talep etmesi halinde ikinci etap çalışmaları tamamlanıncaya kadar hayvan satışları için alanımız kullanıma hazırdır. Böylelikle ciddi bir üretim ve tüketim merkezi konumunda bulunan kentimiz canlı hayvan ticaretini daha düzenli bir hale getirebiliriz” şeklinde konuştu.
YÖRESEL ÜRÜNLERE COĞRAFİ İŞARET
Yöresel ürünler projesinin parçası olarak Antalya’nın yöresel ürünlerini coğrafi işaretle tescil ettirmek için oda ve borsalarla yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden ATB Başkanı Ali Çandır, Borsa olarak Korkuteli Karyağdı Armudu’na 30 Temmuz’da coğrafi işaret aldıklarını söyledi. Çandır, “Aldığımız bu coğrafi işaretle Korkuteli Karyağdı Armudu, artık daha değerli ve korunaklı bir ürün haline gelmiştir. Tescilin bir başlangıç olduğunu ve yöresel ürünümüzün ekonomik anlamda gerçek potansiyeline erişmesi yolunda etkili bir araç olduğunu unutmamamız gerekir. Çandır, Tavşan Yüreği Zeytin, Alanya Avokadosu, Manavgat Susamı, Alanya Azmanı, Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorbası ve Ernez Çam Balı’nın da tescil ettirilmesi ile Antalya’nın coğrafi işaretli ürün sayısının 11’e çıkacağını bildirdi.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ SIKINTILI
ATB Meclisi’nde üyeler, dövizde yaşanan dalgalanmaların sektörlerine etkisini değerlendirdi. Meclis üyesi Sedat Ekici, dövizdeki yükselişin ambalajı da etkilediğini ve ambalaj giderlerinin yüzde 40’ın üzerinde arttığına dikkat çekti. Meclis üyesi Süleyman Kaçaroğlu, Kurban Bayramı’nın iyi geçtiğini ancak Kurban sonrasında etin karkas fiyatının 28 TL’den 33 TL’ye kadar çıktığını bildirdi. Meclis üyesi Nuri Büyükselçuk, dövizdeki dalgalanmayla birlikte firmaların finansman giderlerinin arttığına işaret ederek, “Firmaların karları finansman giderlerini ödemeye yetmiyor artık” dedi. Meclis üyesi Ergin Civan, dövizdeki dalgalanmanın ihracatçı için de sıkıntı olduğunu bildirirken, “Bizden mal temin eden alıcılar, bize fiyat düşürme baskısı yapıyorlar” şeklinde konuştu
Yorumlar
Kalan Karakter: