Hece, koşma, aruz, sone gibi nazım şekillerini kullanarak yazdığı şiirlerle edebiyatseverlerin büyük beğenisini kazanan Hamit Macit Selekler, 1909 yılında Antalya'da dünyaya geldi. Türk edebiyatının önemli şairleri arasında yer alan Selekler, henüz okula başlamadan kendi gayretleriyle okuma-yazmayı öğrendi. Yapılan bir sınav sonucunda eğitim hayatına ilkokul üçüncü sınıftan başlayan Hamit Macit Selekler, lise eğitimine Konya Lisesi'nde başladı. Henüz lise birinci sınıftayken şiirler yazmaya başlayan ünlü şair, ünlü şairlerden Ahmet Hamdi Tanpınar'dan dersler aldı. Konya Lisesi'nde öğrenciyken yazdığı şiirler, o günlerde en çok yayınlanan edebiyat dergilerinde dönemin sevilen isimlerinden Faruk Nafiz Çamlıbel, Necip Fazıl Kısakürek gibi şairlerin şiirleriyle birlikte yayınlandı.
"Aziz hatırasına..."
Lise yıllarından sonra birçok dergide ve gazetede şiirleri ile yazıları yayınlanan şair Hamit Macit Selekler, 1974 yılında hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 40 yıl geçti. Ölümünün 40'ıncı yılında babasının şiirlerini kitaplaştırmaya karar veren Prof. Dr. Kaynak Selekler, 'Bütün Şiirleri' ismini verdiği kitabı Alfa Yayınları'ndan çıkardı. "Ölümünün 40'ıncı yılı münasebetiyle sevgili babamızın aziz hatırasına" notuyla yayınlanan kitapta şairin şiirlerinin yanı sıra, şair hakkında yazılan yazılar da bulunuyor. Ünlü edebiyatçıların Selekler hakkında değerlendirmelerinin bulunduğu bu yazılarda, Selekler'in edebiyat yaşamına dair çok sayıda bilgi de yer alıyor.
Ünlü edebiyatçılardan değerlendirmeler
Kitabın içerisinde yer alan ve aralarında ünlü edebiyatçıların yazılarının da bulunduğu değerlendirmeler kısmının yanı sıra, arka kapakta da değerlendirme yazıları bulunuyor. Arka kapakta Cumhuriyet döneminin önemli şair ve yazarlarından biri olan Ziya Osman Saba'nın, "Temiz, pürüzsüz bir aşkın, kitabın diğer tüm şiirleri gibi muazzam vezin, tam kafiyelerle örülmüş şiirleri. Onları, bir aşk saadetini tadabilmek için sık sık okuyorum. Ne diyeyim dostum Hamit Macit, ben de böyle aşk şiirleri yazabilmenin sırrına ermek isterdim" cümleleri yer alıyor. Kapakta görüşlerine yer verilen bir diğer önemli isim de Behçet Necatigil. Ünlü şair Necatigil, Hamit Macit Selekler ile ilgili şu kelimeleri söylüyor: "Unvanların ötesinde, üstünde değerli bir şairdi Selekler. Tesadüf, birkaç şiirini, bir kitabını okumuş olan edebiyatseverleri ısıtacak güçte ve adını unutuşlardan uzun süre koruyacak güçte bir şairdi Selekler. Temiz, beyaz duyguların; vefa, dirlik - düzen ve iyilik özlemlerinin şairiydi."
"Zaman zaman herkesten uzaklaşırdı"
Türk edebiyat dünyasının ünlü isimlerinden ve aynı zamanda dizi oyuncusu olan Selim İleri, Hamit Macit Selekler'i 26 Aralık 2014 tarihinde yazdığı köşesine taşımış. Selekler'i, Samet Ağaoğlu'nun kitabı üzerinden anlatan İleri, Radikal Kitap'ta yayınlanan köşesinde şu ifadelere yer verdi: " Geçenlerde, yağmurlu günlerden birinde, Alfa Yayınları’ndan içeriye girdiğimde, maviyle Nil yeşili karışımı kapaklı o kitabı gördüm: Hamit Macit Selekler/Bütün Şiirleri. Yayına Kaynak Selekler hazırlamış, Alfa dağıtıyormuş. Kaynak Bey’le tanışmıştık; babasının şiirlerini bugünün okuruyla buluşturmak istediğini söylemişti. Kitabı evirip çevirirken, Samet Ağaoğlu’nun anı kitabı İlk Köşe’yi (1978) anımsadım; yine içim burkuldu. Artık yaşlı, yorgun bir Samet Ağaoğlu. O güzel öykülerini yazalı yıllar geçmiş, Demokrat Parti serüveni göçüp gitmiş. Arkadaşım Menderes (1968) kaygılarla yayımlanmış. Şimdi İlk Köşe, Ağaoğlu’nun yetişme yılları, gençlik arkadaşları, edebiyata tutkusu... Ama dediğim gibi, anılar zamanın puslarıyla örtülü. Yazar birden gençlik yıllarıyla, bakan Samet Ağaoğlu olduğu dönem arasında gelgitlere kapılıyor. İlk Köşe’de Hamit Macit Selekler’e ayrılmış sayfalar öyledir. Şöyle anlatıyor Samet Ağaoğlu: “Selekler’le arkadaş olduktan kısa bir zaman sonra arada bir beliren bir hali dikkatimi çekti. Zaman zaman herkesten uzaklaşıyor, başı öne eğik, bazen saatlerce kimsenin yüzüne bakmadan, dudaklarında kendi kendine konuşur gibi belli belirsiz hareketler dolaşıyor, tekrar yanıma, yanımıza yeni bir şiirin henüz düzeltilmemiş mısraları yazılı kâğıtlarla dönüyordu. (...) Yalnız ruhunda duyduğu sesleri kafasında kelimeleştiren şiirler."
Yorumlar
Kalan Karakter: