Eczacıların gün geçtikçe artan sorunlarını dile getirmek adına Antalya Eczacılar Odası Merkez Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Antalya Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, eczacı meslektaşlarının yaşadıkları problemlere dikkat çekti.
Eczanelerimizin Işığının Karardığı Bir Yıl
Eczacıların birinci basamak sağlık hizmetinin ayrılmaz bir parçası olduğunu fakat mevcut ekonomik koşullar koşullar ve artan maliyetler karşısında eczaneleri ayakta tutan önlemlerin alınmadığını dile getiren Erçin, "Defalarca dile getirmemize, taleplerimizi ısrarla ifade etmemize rağmen eczanelerdeki kan kaybı görmezden gelindi. Bu anlamda 2024 yılı hem hastalarımız hem de bizim açımızdan çok zor geçti. 30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildi. Ama daha da kötüsü sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacaktır. Eczanelerimizin ışığının karardığı, sağlık kapısının kapandığı bir yıl" ifadelerini kullandı.
Eczanelerin Ayakta Kalması Protokole Bağlı
Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü'nün 1 Ekim 2024 yılında sonlandığını ve 4 aydır yeni bir protokol üzerinde anlaşmaya varılamadığını fakat buna rağmen eczanelerde ilaç eczacılık hizmetlerinin hala büyük bir özveriyle sürdürüldüğünü belirten Erçin, "Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz. 30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak protokole bağlıdır" dedi.
Fiyat Farkları Vatandaşın Cebinden Çıkmasın
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mevzuatında bulunmasına rağmen, Kamu Kurum İskontosunu ülkeden çekilme tehditiyle uygulamayan, aradaki fiyat farkını vatandaşlarının sırtına yükleyen ilaç firmalarına izin verilmemesi gerektiğini dile getiren Erçin, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nu göreve davet ediyoruz; Kamu Kurum İskontosundan doğan fiyat farkları vatandaşımızın cebinden çıkmasın istiyoruz" dedi. Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan son düzenlemeyle birlikte hasta katılım paylarına yüzde 542'ye ulaşan artış yapıldığını ifade eden Erçin, " Emekli, asgari ücretli ve özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakan bu artışların geri çekilmesini istiyoruz. Ayrıca söz konusu muayene ücretlerinin tahsilatı, hiçbir ilgisi olmamasına rağmen eczanelerimize yaptırılmakta, vatandaşlarımızla meslektaşlarımızı karşı karşıya getirmektedir. Eczacılar olarak muayene ücretlerini SGK adına vatandaşlarımızdan tahsil etmek istemiyoruz" dedi.
Eczaneler Birer Birer Kapanacak
Hem Bölge Eczacı Odalarının Başkanları hem de Türk Eczacıları Birliği yöneticileri olarak, yetkililere durumu defalarca aktardıklarını ancak bir çözüme ulaşamadıklarını belirten Erçin, "Bugün sessiz kalırsak, eczanelerimiz birer birer kapanacak. Bu nedenle buradan tüm Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte haykırıyoruz: İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir. Acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. Bu talebimiz sadece meslek grubumuz adına yapılan bir çağrı değildir! Bilinmelidir ki, ülkemizde halk sağlığı sisteminin etkinliği ve ayakta kalması da ancak bu şekilde mümkündür. Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz. Haklı taleplerimizin karşılanması için gerekli adımlar atılsın, sağlık kapınız açık kalsın" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: