ANTMUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, Türkiye İnşaat Sektöründeki müteahhitlerin yüzde 75 oranında kendi öz sermayesini kullandığını belirtti. İngiltere’de yapılan bir araştırma sonucuna göre, ortalama yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23 bin parçanın bulunduğunu hatırlatan Karataş, “hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki doğurma gücü olmadığı dikkate alındığında sektörün lokomotif gücünün, gelişmekte olan ülkeler için vazgeçilemez değeri daha açık olarak ortaya çıkmaktadır. Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerin katkısı da dikkate alındığında, inşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğu açıkça görülmektedir. Bu açıklamaları inşaat sektörünün özellikle kriz dönemlerinde neden desteklendiğini açıklamak için yapıyoruz” dedi.
KDV VE ÖTV DÜZENLEMESİ
KDV ve ÖTV düzenlemesini de değerlendiren Karataş, “Yeni gelen oran değişiklikleri ile hem inşaat sektörü hem de yine ona en yakın iki sektör olan mobilya ve beyaz eşya sektörü destekleniyor. Şunu hatırlatmakta fayda var; inşaat sektörünün direkt ve en çok etkilediği veya etkilendiği mobilya ve beyaz eşyadaki KDV ve ÖTV oran indirimleri Nisan ayı sonuna kadar yani üç ay için geçerli. Bakanlar Kurulu kararıyla kat karşılığı sözleşmeler ve satış sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı. Bu vergi, düzenlemeden önce binde 9.48 olarak uygulanıyordu. Damga vergisi indirimi de direkt olarak tüketiciye yansıyacak. Kayıt dışı ekonomi anlamında damga vergisinin değil de tapu harcının kaldırılması hem inşaat sektörüne teşvik anlamında daha olumlu bir sonuç doğuracaktır hem de düşük beyan edilen gayrimenkul bedeli sebebi ile bu anlamda kayıt dışı ekonominin önüne geçilmiş olacaktır” dedi.
RUHSAT HARCI DA DÜŞMELİ
Ruhsat harcı ve yapı kullanma izni harcının da azaltılması gerektiğini ifade eden Başkan Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyeler de imarlı, alt yapılı ucuz arsa üretmelidirler. Prosedürler gereği, noterde yaptığımız işlemler için ödediğimiz bedellerin, notere göre değişmemesini, her noterde bir standart fiyatı olmasını yani noterler arasında farklı uygulamalar olmamasını istiyoruz. Ayrıca Müteahhitlik Hizmet Yasamızın bir an önce çıkmalı.”
Yorumlar
Kalan Karakter: