Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, DÖSİAD aylık olağan toplantısına konuk oldu. Toplantıda DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, dernek olarak sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında Diş Hekimi Hüseyin Yoldan’ın önerisiyle Döşemealtı bölgesindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilere yönelik diş ve ağız bakım taraması yapılacağını, 10 bin öğrenciye diş fırçası ve diş macunu dağıtılacağını söyledi. DÖSİAD’ın 7 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Gültekin Gencer, “Kuruluşumuzun 7. Yılını 23 Aralık’ta görkemli bir gala gecesiyle kutlayacağız” dedi.
ODALAR GEREKEN GÜCE SAHİP DEĞİL
ATSO Başkanı Davut Çetin, DÖSİAD’ın Antalya’da yıllardır belirli bir birlikteliği sağlamış, aktif, fikir üreten bir dernek olduğunu söyledi. Türkiye’de Odaların mesleki eğitimde, kent planlarında, imar planlarında söz sahibi olması gerektiğini belirten Çetin, “Ticaret ve Sanayi Odası, bildiğiniz gibi, kamu kurumu ile sivil toplum örgütü arasında bir yerdedir. Bir taraftan yoğun bakanlık denetiminde, devlet işi yapan, mevzuatla bağlanmış bir kurumuz. Diğer taraftan seçimle göreve gelen, dolayısıyla sivil yönü ağır basan bir kurumuz. Türkiye'de odalara bakanlık işlerini tamamlayıcı bir görev verilmiştir. Fransa, Almanya gibi ülkelerde Odalar çok daha fazla yetkili ve güçlüdür. İngiltere, ABD geleneğinde ise dernek statüsündedir. Türkiye daha çok Almanya, Fransa'ya benzemiştir, fakat odalara onlardaki kadar yetki verilmemiştir. Odaların mesleki eğitimde, kent planlarında, imar planlarında söz sahibi olması gerekir. İşyeri açılışlarında, ruhsatlama da yetkili olmalıdır. İşyeri denetiminde görevi olmalıdır, fakat bizde odalar hem mali açıdan hem yetki açısından gereken güce sahip değildir. Anayasal bir kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey'den başlayarak özel sektörün karar alma mekanizmalarına katıldığı bir sistem kurulması gerekir. Hem odalar hem belediyeler yerel ekonomide daha fazla söz sahibi olmalıdır” dedi.
İKİ AYDIR PİYASADA SIKINTI ARTTI
Antalya ekonomisinin geçen yıl tarihinin en büyük krizlerinden birisini yaşadığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “2015 ve 2016 yıllarında Rusya olayı, terör olayları, 15 Temmuz hain darbe girişimi Türkiye ekonomisini, turizm sektörünü ve bizi ciddi bir şekilde sarstı. 2014'te yabancı turist sayımız 11.5 milyondu, 2016’da 6 milyona düştük, hem turizmden hem tarımdan darbe yedik. Bu yıl Rusya sayesinde yeniden 10 milyona çıktık, fakat gelir olarak halen tam toparlanamadık. Yine de geçen yıl karşılıksız çek oranımızın %8'e çıktığı aylar oldu, şimdi %2'deyiz. İstihdam %10 düşmüştü, bu yıl istihdam kaybını telafi ettik. Geçen yıl devlet destekleri daha kötü gelişmeleri önledi. Turizm sektöründe krediler yapılandırıldı, charter uçaklarına destek geldi, tarım ihracatına DFİF desteği sağlandı. 2016 sonuna doğru sıkıntı bütün ekonomiye yayılınca vergi affı, SGK desteği geldi. Bunlar da yetmeyince bizler üyelerimize kredi desteği konusunda çok ısrarcı olduk, nefes kredisini çıkardık, arkasından KGF destekli kredi paketi çıkarıldı. Mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimleri bir canlanma sağladı ve bahar ve yaz ayları piyasa hareketlendi. Eylül ayından sonra ise bu teşviklerin etkisi bitti, enflasyon artışı, dövizde artış tüketici güvenini azalttı ve iki aydır piyasada tekrar sıkıntının arttığını görüyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: