Hürses Gazetesi’nin dün gündeme getirdiği Atatürk Devlet Hastanesi’nin Perge Bulvarı üzerindeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları binası ile çevresindeki ruhsatsız ve yönetmeliklere aykırı birimler kamuoyunda dikkat çekerken, hastane binasının bulunduğu 8217 ada 3 parselin de sorunlu olduğu ortaya çıktı. 1997 yılında konut alanı iken imar plan değişikliği ile otel alanına dönüştürülen parsel, ilerleyen yıllarda birçok kez imar plan değişikliği ile Antalya gündemine geldi. Her plan değişikliğine yönelik belediye meclis kararları ise Antalya İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kamu hastanesi olarak hizmet veren yapının ruhsat ve ruhsata gerekçe olan 1/1000 ölçekli İmar Plan değişikliği ise Esas No: 2011/6216 Karar No: 2014 3052 sayılı karar ile 14 Nisan 2014 tarihinde Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi ve bina kaçak konuma düştü. Yapılan itiraz da reddedildi. Hastanenin bulunduğu bina ruhsatsız, parseli ise plansız alan olarak planlara işlendi.
Birçok kez imar planı değişti
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından kiralanarak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları binası olarak kullanılan yapı ve 8217 ada 3 parselin süreci şu şekilde gelişti: Parsel, 1997 yılından itibaren birkaç kez el değiştirdi ve ayrıca sürekli olarak imar plan değişikliği yapılarak, konut, otel, sağlık ve en son olarak da özel sağlık alanına dönüştürüldü. Özel mülkiyete ait olan ve bugün devlet hastanesi olarak kullanılan 8217 ada 3 parsel için yapılan tüm imar plan değişiklikleri yasa ve yönetmeliklere uygun olmadığı gerekçesi ile sık sık İdare Mahkemesi’ne taşındı.
Belediye Encümeni ceza kesti
İnşaat ve yapı ruhsatı ile yapı kullanma ruhsatı olmadığı için uzun yıllar karkas inşaat olarak kalan 8217 ada 3 parseldeki yapı, imar kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle de son mülkiyet sahibi Mustafa Kutu aleyhine dava açıldı. 2009 yılında Yargı tarafından imar planları ve ruhsatları iptal edilen ve 8 Haziran 2010 tarihinde Belediye Encümeni, inşaattaki uygunsuz yapılaşma gereği 3194 sayılı yasanın 32. Maddesine göre yıkılmasına, 31. Maddesine göre projesine aykırı olarak yapılan kısımlardaki elektrik ve su hizmetlerinin kesilmesine, 42. Maddesine göre yapı sahibinin 37 bin lira idari para cezası ile cezalandırılmasına karar da verildi. Ancak yıkım gerçekleştirilmedi.
2009 yılında yargının iptal kararı
Sağlık tesisi yapımı amacıyla inşaat ruhsatının iptali ve ruhsatın dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’na yönelik Muratpaşa Belediyesi’nce 17 Mart 2009 gün ve 91 sayılı kararının iptali için İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Dava gerekçesinde, ayrıca uygulama imar plan değişikliğinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan değişikliğine aykırı olduğu da vurgulandı. Antalya 1. İdare Mahkemesi Esas No: 2009/123, Karar No: 2011/42 sayılı kararı ile uygulama imar planı ile bu plan kapsamında verilen ruhsatların hukuka uyarlılık bulunmadığı gerekçesi ile 27 Ocak 2011 tarihinde iptal kararı verdi. Mahkemenin bu kararı üzerine 8217 ada 3 parsel için yeniden imar plan değişikliği gündeme geldi ve Muratpaşa Belediye Meclisi’nin 6 Ocak 2012 tarihli oturumunda plan değişikliğine CHP Grubu ret oyu verirken, AKP ve MHP Grupları çekimser oyları ile oy çokluğu ile reddedildi.
Muratpaşa ‘ret’ Büyükşehir ‘kabul’
Mahkeme kararı ile plansız kalan ve Muratpaşa Belediye Meclisi’nde reddedilen imar plan değişikliği onaylanması için Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Mart 2012 gün ve 143 sayılı kararı ile plansız kalan 8217 ada 3 parsel için yapılan oylamada; dönemin Meclis Başkanı Mustafa Akaydın çekimser oy kullandı. CHP’li Meclis Üyeleri Deniz Filiz, Kadir Alkış ve Baki Çelik ile AKP ve MHP Grupları ise, Muratpaşa’da reddedilen imar plan değişikliğini verdikleri olumlu oy ile kabul edilmesini sağladı. Muratpaşa Meclisi’nin aksine Büyükşehir Meclisi’nde çıkan karar ile 8217 ada 3 parsel yeniden Özel Sağlık Tesis Alanı’na dönüştürüldü.
Davacı yargıda feragat etti
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile özel sağlık alanına dönüştürülen karar yeniden yargıya taşındı. Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin 29 Mart 2013 tarihinde Esas: No: 2012/1082, Karar No: 2013/393 kararı ile yürütmenin durdurulması kararı verdi. Mahkemenin bu kararı olmasına rağmen Muratpaşa Belediyesi 4 Aralık 2013 tarihinde Yapı kullanma İzin Belgesi verdi. Meclis kararının iptaline yönelik dava açan Birol Şahinol ve Şahin Şahinol isimli vatandaşlar, mahkemeye davadan feragat ettiklerine dair dilekçe verdi. Antalya 2. İdare Mahkemesi de feragat durumu söz konusu olunca davada karar verilmesine gerek olmadığına hükmetti.
Danıştay iptal kararı verdi
Ancak, konu Danıştay’a intikal etti. Danıştay 6. Dairesi, “davacı tarafından davadan feragat etmesi durumunda söz konusu işlemin hukuki varlığını sürdüreceği dikkate alındığında davacının feragat işlemi yerinde görülmemiştir” diyerek verilen ruhsat ve ruhsata gerekçe olan 1/1000 ölçekli İmar Plan değişikliğinin iptaline ve Esas No: 2011/6216 Karar No: 2014 3052 sayılı karar ile 14 Nisan 2014 tarihinde karar verdi. Bu karara yapılan itiraz ise reddedildi. Yargı kararları devam ederken, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Atatürk Devlet Hastanesi için özel şahıstan kiraladığı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları binası kaçak olarak hizmet vermeye devam ediyor.
ABDULLAH YALÇIN / ÖZEL HABER
Yorumlar
Kalan Karakter: