Antalya'da görev yapan, Uzman Dr. Altar Ateş, çocukların diş sağlığının korunması için erken yaşta diş hekimi kontrollerinin ve doğru diş bakımının önemine dikkat çekti. Uzm. Dr. Ateş, anne sütü verme yaşı, koruyucu diş pastaları kullanımı ve çocukların diş bakımı hakkında ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte Uzman Dr. Altar Ateş’ten önemli tavsiyeler.
Anne sütünün asidik yapısı diş minesini zayıflatabilir
Uzman Dr. Altar Ateş, Anne sütünün çocuklarda 0-2 yaş aralığında verilmesinin ideal olduğunu, ancak 1 yaş sonrası için dişlerde koruyucu diş pastalarının kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı. ”Gece uykusunda çocuklarda tükürük akışı yavaşlıyor. Tükürük akışının önemi de dişlerde yıkama sağlıyor. Gece verilen anne sütü tükürük akışı yavaşladığı için, anne sütünün şekeri, dişlerin üzerinde daha fazla kalarak zarar verebilir. Anne sütünün şekerinden kaynaklı oluşan asidik ortam süt dişlerinin minesinin zayıflamasına neden olabilir. Diş yüzeyleri eriyince çürüğe daha yatkın olup, çocuklarda şeker türü daha çok beslendikleri için direk olarak dişlerde çürükler görülebiliyor. Gece yatarken dişlerin üzerine sürülen koruyucu pastalar, dişleri erimeler ve çürümelerden korur. Eğer kullanılmazsa, dişlerde erimeler ve çürümeler oluşabilir." İfadesini kullandı.
Çürüğe karşı florürlü diş macunu
Uzm. Dr. Ateş, diş çürüğünün önlenmesi için florürlü diş macunu kullanımını tavsiye etti. "Çocuğunuzun bir çürüğü yoksa florürsüz diş macunu kullanabilirsiniz. Florürün şu an için kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi yok. Çocuklarda ve yetişkinlerde bırakmış bir hasar yok. Buna dair bir kanıtta yok! O yüzden eğer ki çocuklarda diş çürümesi başlamışsa, diş çürüğü başladığından itibaren florürlü diş macunu öneriyorum. Florürlü diş macununun diş yapısını güçlendiren bir etkisi var, şekerden dolayı zarar görmüş diş minesini onarabiliyor. Bu yüzden florürlü diş macununu çocuklarda diş çürümesi başlayınca mutlaka kullanmasını öneriyorum.”
Bir yaşından itibaren diş hekim kontrolü
Uzm. Dr. Ateş, çocukların diş sağlığı için 1 yaşından itibaren senelik diş hekimi kontrollerinin yapılmasını öneriyor. “Çocukların diş sağlığı için genelde 1 yaşından itibaren senelik çocuk diş hekimi kontrolü öneriyoruz. Diş sağlığı ile ilgili çok fazla bilgilendirilmeyen konular var. Hem anne sütünden kaynaklı hem de çocukların diş fırçalama alışkanlığından dolayı. 1 yaşından itibaren çocuklar kontrol altında olursa erken teşhis sayesinde çürüğe yatkınlığı olan dişler daha küçük müdahalelerle kurtulabilir. Özellikle 6 yaşında diğer kontrollerini öneriyoruz. Çünkü 6 yaşında çocukların kalıcı dişleri çürüyor. Bu kalıcı dişlere baktığımızda herhangi bir diş hastalığı veya çürüğe yatkınlığının olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Bu iki yaş aralığı bizim için çok önemli.” diye belirtti.
İğne acısız lokal anestezi
Uzm. Dr. Ateş, ayrıca çocuk diş hekimliği alanında uygulanan yeni bir lokal anestezi yönteminden bahsetti. Bu yöntemle, çocukların dişleri acısız bir şekilde uyuşturulabiliyor. ”0-5 yaş aralığındaki çocuklarda oluşan çürük durumunda, gerektiğinde dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi gibi işlemler gerekebilir. Çocuklarda genelde, genel anestezi ile tedavi edilmekte ama farklı tekniklerle de çocuklar tedavi edilebiliyor. Bizim uyguladığımız bir yöntem var. Çocukların dişlerinin uyuşmasında bu yeni yöntemi uyguluyoruz. İğne acısız lokal anestezi diyoruz. Bu lokal anestezi tekniği ile çocuklarda dişlerinin acımadan uyuşmasını sağlayabiliyoruz. Bu yöntem bir cihazla sağlanıyor. Cihaz, hekim tarafından kontrol ediliyor ve çocukların iğne acısına olan eşiği ölçülüyor o eşiğe bağlı bir anestezi yapılıyor. Çocuklar dişi uyuşsa da uyuştuğunu fark etmiyor. Eski tip iğnelere göre dişleri daha fazla uyuşturuyor. İlaç miktarı aynı olmasına rağmen daha fazla uyuştuğu için çocuklar genelde dişinin çekildiğini fark etmiyor.” diye ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: