Kemer ilçesinde bulunan Kındılçeşme’nin Milli Parklar ve Kemer Belediyesi arasındaki kullanım hakları anlaşmazlığından halka kapalı olması konusunda talepleri olan ÇMO Antalya Şubesi, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Kındılçeşme’nin halka kapalı olması durumunu endişeyle takip ettiklerini belirtti.
Sorunlara dikkat çekmek amacıyla yaptıkları yazılı açıklamada, Kındılçeşme’nin caretta carettaların da önemli üreme alanlarından birisi olduğunu vurgulayan şube, “Kındılçeşme, eşsiz doğal güzellikleri, zengin biyoçeşitliliği ve tarihi dokusuyla önemli bir hazinedir. Ayrıca, bu bölge nesli tehlike altındaki Caretta carettaların önemli üreme alanlarından biridir. Ancak, Milli Parklar ve Kemer Belediyesi arasındaki kullanım hakları anlaşmazlığı nedeniyle bu değerli alan halkın kullanımına kapatılmış ve atıl hale getirilmiştir. Bu durum, hem Kemer halkının hem de doğaseverlerin büyük tepkisine neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Yangın Riski Artmakta ve Ekolojik Denge Tehdit Altında”
Bölgedeki ağaçların ve otların kurumasının da yangın riskini arttırdığı nedeniyle ekolojik dengeyi tehdit altına alabileceğini söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, çevresel sorunların çözümü için acil önlem alınması gerektiğinin de altını çizdi.
Danıştayın iptal kararına rağmen, alanın halka açılmaması ve mülkiyet sorunlarının çözülememesinin kabul edilemez bir durum olduğunu da belirten şube, bölgenin kapalı olmasının caretta carettaların yaşam alanlarını olumsuz etkilediğini de açıklamalarına ekledi.
“Vilayetler Birliğini İşbirliğine Davet Ediyoruz”
Kındılçeşme'nin mülkiyetinin Vilayetler Birliği'ne devredilmesiyle birlikte, bu kurumun bölgenin korunması, halka açılması ve sürdürülebilir yönetimi konusunda önemli bir sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyleyen şube açıklamalarında, “Vilayetler Birliği, Milli Parklar ve Kemer Belediyesi arasındaki anlaşmazlığın çözülmesine katkıda bulunmalı, bölgenin ekolojik yapısını koruyacak ve halkın kullanımına sunacak bir yönetim planı hazırlamalıdır.” diye belirtti.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, açıklamalarına, aşağıdaki konuların acilen hayata geçirilmesi gerektiğini de ekledi:
* Vilayetler Birliği, bölgenin korunması ve halka açılması konusunda aktif rol üstlenmelidir. Milli Parklar, Kemer Belediyesi ve Vilayetler Birliği, işbirliği yaparak mülkiyet sorunlarını çözmelidir.
* Bölgedeki çevresel sorunların tespiti ve çözümü için bilimsel çalışmalar yapılmalıdır.
* Bölgenin korunması ve sürdürülebilir yönetimi için bir plan hazırlanmalıdır. Bu plan, Caretta carettaların yaşam alanlarını koruyacak önlemleri de içermelidir.
* Bölgenin geleceği ile ilgili tüm süreçler şeffaf bir şekilde kent bileşenleri ile birlikte bilimsel platformlarda yürütülmelidir.
* Kındılçeşme, belirlenecek bilimsel kurallar dahilinde ivedilikle halkın kullanımına açılmalıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: