Bu açıdan, bu kongre çok önemliydi. Ancak, bunun önemi çok fazla algılanmamış olacak ki, her iki ilçe de 2’şer aday yarıştı.
Kongreye kadar ise her iki ilçe için aday olanların da ‘şucu, bucu’, ‘şunun adayı’, bunun adayı’ söylemleriyle parti içi kısır çekişmenin de yaratıldığını düşünürsek, genel seçimlerde kazanan ile kaybedenin birlikte çalışması mümkün olabilir mi?
Hem Kepez, hem de Muratpaşa kongrelerine katılım yüksek oldu. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere, Antalya milletvekilleri ilk kez tam kadro kongreye katıldı. Ancak, Baykal ve taraftarları ile karşı olanlar kongrede yan yana gelmeyerek, parti içi ayrışmanın devam ettiği ve bundan sonra da devam edeceği görüntüsü de verildi.
CHP Kepez İlçe Kongresi’nde başkan seçilen Garip Erdoğan, konuşmasında, bir taraftan birlik ve beraberlik mesajı verirken, diğer taraftan da özellikle Baykal ve ekibini de sert bir dilde eleştirdi.
CHP Muratpaşa İlçe Kongresi’nde parti içi eleştiriler pek yapılmayarak birlik ve beraberlik verilse de yine Baykal ve grubu ile Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın ve eski İl Başkanı Devrim Kök ve destekçileri yan yana gelmeyi tercih etmedi.
Kepez İlçe Kongresi’ni Garip Erdoğan kazanınca, kulislerde hemen Baykal’ın Kepez’de kaybettiği dillendirilmeye başlandı. Aynı şekilde Muratpaşa İlçe Kongresi’nde de benzer kulis konuşmaları yapıldı.
CHP İl yönetimini yani İl Başkanı Cavit Arı’nın, Baykal’ın adamı söylemlerini hatırlarsak eğer, şu soru akıllara gelir: “İl yönetimi Baykalcı, ancak Kepez ve Muratpaşa yönetimleri Baykalcı değil.”
Peki, böyle bir fotoğraf, Milletvekili Genel Seçimlerinde nasıl birlikte uyumlu olarak çalışacaktır?
CHP’de sürekli olarak ön seçim söylemleri de vurgulanır.
Ancak görüyoruz ki, özellikle Kepez kongresinde adaylar anlaşarak çarşaf yerine, blok liste ile seçimi öngörmüştür. Ön seçim isteyenlerin çarşaf listeye bakmaması manidar olmuştur.
Kepez’in aksine Muratpaşa kongresinde ise her iki aday, çarşaf liste ile seçimlere gidilmesini istediler. Bu da hem önseçim isteyip hem de kongrede çarşaf liste istemeyenlere kapak olmuştur.
Sonuç da, kongreler olağanüstü de olsa, olağan da olsa CHP’de değişen bir şeyin olmayacağını gözlemledim.
Tabi şunu söylemeden edemeyeceğim.
Daha önce de yazmıştım. CHP’de bir yerlerde, seçim olsa sürekli aynı kişiler ortaya çıkar. Yani sağdan say 100 kişi, soldan say 100 kişi.
Muratpaşa İlçe Başkan vekili Ahmet Çiftçi konuşmasında, kendi ilçelerinin üye sayısını 12 bin 450 olarak açıklamıştı.
Ama görüyoruz ki, CHP’nin kalesi olan Muratpaşa da bile, üyelerin aktif çalışması teşvik edilmiyor.
‘Sen, ben, bizim oğlan’ misali ile de, CHP’nin genelde iktidara gelmesi düşünülemez…
Yorumlar
Kalan Karakter: