KEPEZ BELEDİYESİ 2015 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU
BULGU: İdari para cezalarının Gelirlerden Alacaklar Hesabı’nda takip edilmemesi.
Kepez Belediyesi Encümeni tarafından çeşitli tarihlerde kesilen idari para cezalarının Gelirlerden Alacaklar Hesabı’nda takip edilmediği görülmüştür. Tarafımızca yapılan inceleme neticesinde; 2015 yılı içerisinde Belediye Encümeni tarafından, çeşitli sebeplerden mevzuatı gereği 529 kişiye, 4.516.448,03 TL tutarında para cezası kesildiği ancak bu tutarın 2015 Yılı Mizanında Gelirlerden Alacaklar Hesabı’nda izlenmediği tespit edilmiştir.
Kepez Belediyesi cevabında; "Belediye Encümeni tarafından kesilen idari para cezalarının 120 Gelirden Alacaklar Hesabı’na alınması sağlanmıştır." denilmiştir.
Sonuç olarak; İdare, tarafımızca belirtilen hususlar doğrultusunda gerekli çalışmanın yapıldığını bildirmekte olup, gelecek yıllarda yürütülecek denetimlerde bu konu izlenecektir.
MÜKERRER EVRAKLAR
BULGU: Kepez Belediyesi’nce Kullanılan Yevmiye Sisteminin Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine aykırı olması.
Kepez Belediyesi’nce kullanılan otomasyon programında muhasebe evrakları, yevmiye numarasına ek olarak yevmiye alt numarası da verilmek suretiyle teselsül ettirilmektedir. Bu sebeple, Kepez Belediyesi’nce kullanılan otomasyon programı, muhasebeleştirme belgelerine yevmiye numarasına ek olarak yevmiye alt numarası da verilebilmesine imkan tanıdığı için bazı yevmiyelerde mükerrer bazılarında ise, ikinden fazla kayıt meydana getirilmiştir.
Örneğin; 18.11.2015 tarih ve 13112 nolu yevmiye kaydı 13112/1, 13112/2, 13112/3, 13112/4 ve 13112/5 şeklinde beş alt kod ile beş farklı konuda işlem için kullanılmıştır. Bu durum ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci yevmiyenin 13113, 13114, 13115 13116 nolu yevmiye şeklinde teselsül etmesini engellemekte ve mevzuat hükümlerine aykırı olarak geçmişe yönelik muhasebe kaydı yapılabilmesine imkan tanımaktadır. Mezkur mevzuat hükmü gereği, Kepez Belediyesi’nce kullanılan otomasyon programında gerekli düzeltmelerin yapılması sağlanarak, yevmiyelerin alt kod olmadan tek bir numara ile teselsül ettirilmesi gerekmektedir.
Kepez Belediyesi cevabında; "Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak, yevmiyelere alt kod olmadan tek bir numara verilmeye başlanmıştır" denilmiştir.
NİTELİĞİNİ KAYBEDEN HESAPLAR
BULGU: Emanetler Hesabı’nda emanet niteliğini kaybetmiş kayıtlar bulunması.
Emanetler Hesabı’nda emanet niteliğini kaybetmiş yahut karşılığı bulunmayan kayıtlar bulunduğu tespit edilmiştir. Kepez Belediyesi 2015 Yılı Mizanı’nda yapılan inceleme neticesinde; Emanetler Hesabı’nın 333.02.06.01 alt kodunun alacak bakiyesinin 336.430,52 TL olduğu, ancak 315.049,03 TL’sinin emanet niteliğini kaybettiği belirlenmiştir.
Mahalli İdareler Bütçe Muhasebe Yönetmeliği’nin 227’nci maddesinde; emanet olarak nakden veya mahsuben tahsil edilen tutarların 333 Emanetler Hesabı’nda izlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kepez Belediyesi’nde kullanılan otomasyon programının gelir ve muhasebe modüllerinde yapılan kontroller sonucunda; emanet niteliğini kaybeden 315.049,03 TL’nin; 149.118,34 TL’sinin çeşitli tarihlerde ilgilisine iade edilen veya borcuna mahsup edildiği halde muhasebe kayıtlarında izlenmeye devam eden emanetlerden ve 165.930,69 TL’sinin de çeşitli yıllarda emanet hesaplarına alınan ancak ilgili mevzuatı gereği zamanaşımına uğrayan emanetlerden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Bu durum; 315.049,03 TL’nin emanet niteliği taşımadığı halde 333 Emanet Hesabı’nda izlenmesine yol açmış olup, zamanaşımına uğradığı tespit edilen 165.930,69 TL’nin 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun 34’üncü maddesi gereği gelir kaydedilmesi gerekmektedir.
Kepez Belediyesi cevabında; emanet niteliğini kaybeden 315.049,03 TL ile ilgili gerekli işlemlerin gerçekleştirildiğini belirtmiştir.
KUTU…KUTU1…
2015 YILI PERFORMANS DENETİM RAPORU
BULGU: ‘5 Yıllık Tahmini Maliyet Tablosu’ nun ve ‘Kaynak Tablosu’nun hazırlanmaması.
Stratejik Planda yer alması gereken temel unsurlar arasında sayılan ‘5Yıllık Tahmini Maliyet Tablosu’nun ve ‘Kaynak Tablosu’nun planda yer almadığı görülmüştür. Kamu İdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzu’na göre her bir hedefi gerçekleştirmeye dönük faaliyet/projelerin ortaya konulması sonrasında faaliyet/projelerin bütçe ile ilişkisinin kurulması gerekmektedir. Bu amaçla önce her bir hedef için gerekli faaliyet ve projelerin maliyet tahminleri yapılarak hedefin yaklaşık maliyetine ulaşılacaktır. Hedeflerin maliyet tahmini toplamından her bir amacın tahmini maliyetine, amaç maliyetleri toplamından ise stratejik planın o yılki tahmini maliyetine ulaşılacaktır. Beş yıllık toplam ise planın toplam tahmini maliyetini verecektir. Maliyet tablosunda gösterilen toplam maliyetlerin yıllar itibariyle hangi kaynaklardan elde edileceği ise kaynak tablosunda gösterilmelidir. Kurum, her bir stratejik hedef için öngördüğü kaynak ihtiyacını belirlemeli ve hedeflere ait toplam kaynak ihtiyacını ortaya koymalıdır. Ancak bu iki unsura Stratejik Planda yer verilmemiştir.
Kepez Belediyesi cevabında; “Kepez Belediyesi 2015 – 2019 Stratejik Planı 2017 yılı içinde revize edilecektir. Yukarıda belirtilen tablolar revize edilen plan içinde yer alacaktır.” denilmiştir.
ÖLÇÜLEMEYEN HEDEFLER
BULGU: Stratejik Plan’da ölçülemeyen hedefler için göstergelere yer verilmemesi.
Stratejik Planda bulunan ve ölçülemeyen hedefler için göstergelerin belirlenmediği görülmüştür. Gerçekleşen sonuçların önceden belirlenen hedefe ne ölçüde ulaşıldığının ortaya konulmasında kullanılan miktar, zaman, kalite veya maliyet cinsinden ifade edilen performans göstergelerine ölçülebilirliğin sağlanması bakımından stratejik planda yer verilmelidir.
Kepez Belediyesi cevabında; “Stratejik Planın 2017 yılında revize edilmesi kapsamında ölçülemeyen stratejik hedefler için hedefi ölçülebilir hale getirecek performans göstergelerine yer verilecektir” denilmiştir.
PLANSIZ PLAN
BULGU: Stratejik Plan’da yer alan hedefler ve göstergelerin ‘Ölçülebilirlik’ kriteri açısından değerlendirilmesi.
Stratejik Plan’da yer alan hedeflerin ‘Ölçülebilirlik’ kriteri açısından yapılan değerlendirilmesi sonucunda; planda yer alan 31 adet hedeften ‘ilgisiz’ olarak kabul edilen hedef dışında kalan 30 adet hedefin hiçbirinin ölçülemez olduğu görülmüştür.
Kamu İdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzuna göre bu durumda hedefler, göstergelerle ölçülebilir hale getirilmelidir.
Kepez Belediyesi cevabında; “Stratejik Planın 2017 yılında revize edilmesi kapsamında hedefler göstergelerle ölçülebilir hale getirilecektir” denilmiştir.
SONUÇ ODAKLI DEĞİL
BULGU: Performans hedeflerinden çoğunun sonuç Odaklı olmaması.
Kamu İdarelerince Hazırlanacak Performans Programı Hakkında Yönetmelik ve Performans Programı Hazırlama Rehberi'nde de belirtildiği üzere performans hedeflerinin, çıktı-sonuç odaklı olması gerektiği ifade edilmiştir. Performans Programı Hazırlama Rehberi’nde çıktı; idare tarafından üretilen nihai ürün veya hizmetler, sonuç; idarenin sunduğu ürün ve hizmetlerin, bireyler ve toplum üzerinde meydana getirdiği etkiler olarak tanımlanmıştır.
Kepez Belediyesi 2015 Mali Yılı Performans Programı incelendiğinde; 31 adet performans hedefinden aşağıda belirtilen 22 tanesinin çıktı-sonuç odaklı olma kriterini karşılamadığı girdi ve faaliyet odaklı hedefler olduğu görülmüştür.
Kepez Belediyesi cevabında; "Kepez Belediyesi 2017 Mali Yılı Performans Programında Performans Hedefleri çıktı – sonuç odaklı olarak tespit edilecektir" denilmiştir.
FAALİYET RAPORU İKNA EDİCİ DEĞİL!..
BULGU: Faaliyet Raporu’nda bazı göstergelere ait sapmaların geçerlilik/ikna edicilik kriterini karşılamaması.
Hedeflenen değerin üzerindeki bazı gerçekleşmelerde sapmaya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığı görülmüştür.
Bu itibarla, gerçekleşmenin hedeflenenden fazla olması durumunda da sapmaya ilişkin nedenlerin faaliyet raporunda açıklanması gerekmektedir. Zira hedefin altında ve üzerinde olan bütün gerçekleşmeler, birer ‘sapma’ olarak nitelendirilmelidir. Anılan mevzuat hükmü gereği öngörülen ile gerçekleşen arasındaki fark açıklanmalıdır. Konuya ilişkin birkaç örnek aşağıda yer almaktadır.
Kepez Belediyesi cevabında; "Kepez Belediyesi 2016 Mali Yılı Faaliyet Raporunda hedeflenen değerin üzerindeki gerçekleşmelerde de sapmaya ilişkin açıklama yapılacaktır" denilmiştir.
Yorumlar
Kalan Karakter: