BÜYÜKŞEHİR ZÜBEYDE HANIM'I ANDI
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı andı. Etkinlikler kapsamında, ‘Zübeyde Hanım’ın Kızları Karma Resim Sergisi’ ve ‘Farkındaysak Varız’ Kadına Şiddete Dur Diyoruz konulu söyleşi gerçekleştirildi.


"Zübeyde Hanım vefakar bir anne"
Sergi açılışı ardından Avukat Ceren Çabukoğlu tarafından, Belediye Nikah Salonu’nda ’Farkındaysak Varız’ Kadına Şiddete Dur Diyoruz söyleşisi gerçekleşti. Söyleşi öncesi ANŞOYAD Başkanı Şükrü Erciyeslioğlu, Zübeyde Hanım için yazdığı şiiri okudu. Zübeyde Hanım’ın sadece Atatürk’ün annesi olarak bilindiğini, şahsi özellikleri hakkında çok fazla araştırma yapılmadığını ifade eden Av. Ceren Çabukoğlu, “Zübeyde Hanım’ın hayatı konusunda araştırmalar yaptım. Zübeyde Hanım, yaşadığı dönemde okuma yazma oranının çok düşük olmasına rağmen okuma bilirmiş, o yüzden kendisine molla derlermiş. Atatürk’ün onun mezarı başında onu anmak için yazdığı yazıyı inceledim. Atatürk yazısında kendisinin idam edildiğine dair asılsız bir haber aldığında annesinin üzüntüden felç geçirdiğini ve ağlamaktan gözlerinin kör olduğunu yazmış. Aslında kadınların ne kadar vefakar ve cefakar olduğunu bu örnekte çok iyi anladım. Zübeyde Hanımı saygı ve özlemle anıyorum” dedi.
"Kadına şiddet toplumujn gizli anayasası"
Avukat Çabukoğlu, kadına şiddetin ülkenin kanayan yarası haline geldiğine dikkat çekerek, “Bunun sebebi de bana göre bu toplumun gizli anayasası. Nedir bu bizim gizli anayasamız? Bence ilk önce kendi konuştuğumuz dilimiz. Farkında olmadan dilimize yerleşen cinsiyetçi söylemlerimiz var. Örneğin kız gibi yaptın, baba yiğit gibi cinsiyetçi söylemlerimiz var. Bu cinsiyetçi söylemler öyle dilimize yerleşmiş ki devletin kendi Türk Dil Kurumu’nda bile benimsenmiş örnekler var. TDK kadını analık veya ev yönetimi bakımından gerekli erdemleri becerileri olan kişi olarak tanımlıyor. TDK’da esnaf denilince kötü yola sapmış olan kadın tanımı yapılıyor. Buna benzeyen birçok örnek yer alıyor" ifadlerinde bulundu.
"Neden kadın şiddet gördüğü yerden uzaklaşmaz"
Neden kadınlar şiddet gördüğü yerden uzaklaşmıyor? sorusuna açıklama getiren Çabukoğlu, “Birinci neden kadınlar kendilerini ekonomik sebeplerden dolayı kocalarına bağımlı hissediyor. Çocukluğumuzdan beri dinlediğimiz bütün masallarda kadın, prens tarafından kurtarılmayı bekleyen güçsüz imajı ile betimleniyor. Evlendikten sonra kol kırılır yen içinde kalır, sakın konuşma, evde olan evde kalır, anlatma denilerek kadının bazı şeyleri kendi kendine aşması bekleniyor. Tabi kadınlar bu süreçte kocalarının değişip kendilerine iyi davranacaklarını düşünüyor. Şiddet devam ettikçe ve bu duruma dur denilmezse kadın cinayetleriyle sonuçlanıyor. Şiddete maruz kalan kadınlar mutlaka rapor almalı. Mahkemede kesin delil niteliği taşıyor. Rapor aldıktan sonra hastane polisine ihbarda bulunabilir. Ya da boşanmak istemiyor, korunmak istiyorsa o zaman Kadını Koruma Kanunu var. O kanundan faydalanarak koruma talep edebiliyor” diye konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarları konusunda son derece duyarlı olduğunu aktaran Çabukoğlu, “Başkanımız Muhittin Böcek’in Konyaaltı Belediye Başkanlığı döneminde ben de çocuk istismarına uğrayan çocuklarla ilgilenen bir derneğin duruşmalarına giriyordum. O dönemde birçok konuda bize destek oldu. Ne söylediysek yapmaya çalıştı. Bu konuda ve ayrıca yapmış olduğu her şey ve duyarlılıktan dolayı kendisine teşekkür ediyorum” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: