''Burası Yunanistan'da olsa hac yeri olurdu''
YUNAN efsanelerinde 'göl ve yanında bulunan palmiyelik' olarak tarif edilen, tanrıça 'Leto'nun oğlu 'Apollon'u dünyaya getirdiği yerin Patara Antik Kenti'ndeki Leto Hurmalığı olduğu düşünülürken, DNA örnekleri inceleniyor. Patara Kurucu Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık, "Leto Hurmalığı ve Tekerlek gölü, Yunanistan'da olsaydı hac yeri olurdu. Sadece buradan dünya kadar para kazanılırdı. Kendi sesimizi kendi toplumumuza dahi duyuramıyoruz" dedi


DNA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Yaklaşık 30 hurma ağacını barındıran Leto Hurmalığı, yaz aylarında devasa yaprakları ile güneşi engelleyerek, gölgelik görevi görüyor. Hurmalığın nasıl oluştuğu, bölgenin iklimine uygun olmadığı halde binlerce yıl nasıl ayakta kaldığı sorularına cevap arayan bilim insanları; hem ağaçlardan hem de meyvelerinden DNA örnekleri aldı. Devam eden inceleme sonlandırıldığında ağaçların hangi hurma türüne ait olduğu ve başkalaşım geçirip geçirmediği tespit edilecek ancak ilk verilere göre ağaçların başkalaşmadan binlerce yılı geride bıraktığı belirtiliyor.
'PATARA HEP GERİ PLANDA KALDI'
Patara Kurucu Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık da eşi Prof. Dr. Havva İşkan Işık ile birlikte kazı çalışmalarını yakından takip ediyor. Leto Hurmalığı'nın Anadolu'da yeteri kadar değer görmediğinden dert yanan Prof. Dr. Fahri Işık, "Bir mitosta (Yunan efsaneleri) 'Leto'ya kutsal olan palmiyeliğin yanı başında bir göl vardı. O da 'Apollon'a kutsaldı. Ona Tekerlek gölü derlerdi' ifadeleri geçiyor. Patara halicinin iç limanı köylüler tarafından Tekerlek gölü olarak ifade ediliyor. Bu ikisi yeryüzünde yalnızca Patara'da var ancak Patara hep geri planda" diye konuştu.
'HURMALIK YUNANİSTAN'DA OLSAYDI'
Tanrıça 'Leto'nun Yunanistan'a ait Delos Adası'nda Artemis ve Apollon'u doğurduğuna dair bilgiye karşı çıktığını anlatan Prof. Dr. Fahri Işık, Leto Hurmalığı ve Tekerlek Gölü'nün antik kaynaklarda yan yana olduğunun yazıldığını, bu bölgenin Patara'dan başka bir yer olamayacağını söyledi. Leto Hurmalığı'nın Yunanistan'da olması halinde nelerin olacağını da anlatan Prof. Dr. Işık, "Sadece 'Apollon'un değil, diğer tanrıların da Anadolu kökenli olduğunu savunuyorum. Yunanca isimler alarak Olimpos'a göçtüler. Delos'ta böyle bir hurmalıkta göl de yok. Leto Hurmalığı ve Tekerlek gölü Yunanistan'da olsaydı hac yeri olurdu. Sadece buradan dünya kadar para kazanırlardı. Kendi sesimizi kendi toplumumuza dahi duyuramıyoruz" dedi.
Hava muhalefeti nedeniyle kazı çalışmalarına bir süre ara verdiklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ise çalışmaların titizlikle yapıldığını söyledi.
Liman Hamamı'nın M.S. 1'inci yüzyılda var olduğunu belirten Prof. Dr. Işık, "Haftalardır denizde olan gemiciler Leto Hurmalığı'nın arkasındaki hamamda yıkanıyordu. Hurmalık önemli ve özgün mitolojik içeriğiyle kendine has bir yerdir. Belirli lokasyonlarda bulunan hurma çeşididir bu hurmalık. DNA örnekleri alındı ve inceleme devam ediyor. Görüşleri var olan hurma çeşitleri arasında kendisini değiştirmeden günümüze gelen tek koloni olduğu düşünülüyor" diye konuştu.
Roma çağına ait yol kavşağı üzerinde bulunan hurmalığın tarihi değerinin de yüksek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Işık, hurmalığı görünce çölde vaha görmüş gibi olunduğunu söyledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: