Antalya Sanayi ve Ticaret Odası'nın (ATSO) mayıs ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar'ın başkanlık ettiği meclise ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim ve meclis üyeleri katıldı. Meclis toplantısına katılan ATSO'nun eski başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Adayı Çetin Osman Budak, toplantıyı meclis üyesi olarak takip etti. Toplantıda STK'ların konuşamadığını ifade eden Budak, ''Konuşan dayağı yiyor''dedi.
REFORMA İHTİYAÇ VAR
ATSO Meclis toplantısında, ekonomide işlerin o kadar da iyi gitmediğini belirten CHP Antalya Milletvekili adayı Budak, ekonomiyle ilgili yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin şu anda ciddi anlamda reforma ihtiyacı olduğunu kaydeden Budak, yapısal sorunların eğitim, hukuk, sanayi gibi alanlarda yapılması gereken reformlarla çözülebileceğini ifade etti. Sorunların diyaloglarla aşılabileceğinin altını çizen Budak, ''Özellikle toplumun ortadan ikiye ayrıldığı bir Türkiye'de böyle bir diyalogun yaşanmasının mümkün olduğunu düşünüyor musunuz? Bu diyalogun Türkiye'de özellikle siyasette olduğuna inanıyor musunuz?'' diyerek bunun çok romantik bir yaklaşım olacağını söyledi.
BASKI OLDUĞUNU TARTIŞMAK YERSİZ
STK'ların üzerinde baskı olduğunu tartışmanın yersiz olduğunu ifade eten Budak, sözlerine şöyle devam etti: '' Özellikle meslek odalarında ticaret ve sanayi odalarında, borsalarda, esnaf ve sanatkarlar odalarında konuşabilen var mı? Çünkü konuşan dayağı yiyor. Bu net. Ama gelişmiş batı ülkelerinde siyasetçi STK'ların dışında hareket edemez. Çünkü sivil toplumun gücü çok fazladır. Onunla birlikte çalışmak zorundadır.''
Turizm ile ilgili Antalya'nın rakamlarının yüzde 80'i Rusya'nın oluşturduğunu hatırlatan Budak, Turizm Bakanlığı'nın destek silahlarının çekilmesi gerektiğini ifade etti. Turizmle ilgili kendi eleştirimizi de yapmamız gerektiğini belirten Budak, Türkiye'nin imaj probleminin olduğunu dile getirerek bunun çözülmesinin ise uzlaşmacı dil ile olacağını kaydetti.
DESTEK ÖNLEMLERİ YETERSİZ
Gündemlerinin birinci sırasında turizm'in yer aldığını kaydeden Çetin, Rusya’ya aşırı bağımlılık nedeniyle bu durumdan fazla etkilenmemize neden olduğunu dile getirdi. Turizmde alınan destek önlemleri yetersiz kaldığı, acilen ek önlemlerin alınması gerektiği vurgulayan Çetin, ama bu tür güncel sorunların seçim gündemi içinde kaybolduğunu ifade etti. Çetin, ''Kaybedilen her günün önemli olduğu bir ortamda seçimin bitmesini, Hükümetin kurulmasını, bu konuların gündeme alınmasını bekleyeceğiz'' dedi.
ÇETİN; '1.5 MİLYAR DOLAR KAYBIMIZ OLACAK''
Moral bozmamak gerektiğini hatırlatan Çetin, Haziran’dan itibaren son dakika satışlarıyla bir parça düzelme olabileceğini söyledi. Bu durum sürpriz bir biçimde ortaya çıkmadığını kaydeden Çetin, ''Aylardır bu konuda herkesi uyardık. Bu yıl böyle giderse turizmde 1.5 milyar dolarlar düzeyinde bir kaybımız olacak. Her sektörde bir yıl bir daralma, küçülme olabilir, turizm sektörümüz güçlüdür ve bunu da atlatacaktır'' dedi.
ÇEVRE BAKANLIĞI ELEŞTİRİSİ
Bazı kurumların yapısının değişmesi önerisinde bulunan ATSO Başkanı, dış ekonomik ilişkilerin yönetiminin etkin bir sisteme sahip olmadığını, dış ticaret ve dış ekonomik ilişkilerin tek bakanlıkta, iç ticaretin de ayrı olması gerektiğini söyledi. Çevre ve kentleşmenin iki ayrı ve önemli konu olduğunu da belirten Çetin, "Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çevre ikinci planda kalmış durumda, bakanlık daha çok imar planlarıyla ilgileniyor. Bu nedenle bize göre çevre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde olmalıdır. Yine turizm bakanlığı yapısı da mutlaka ele alınmalıdır. Kültür ve turizm iki kuvvetli müsteşarlık ile ayrı ayrı yönetilmeli" dedi.
YAŞ MEYVE SEBZEDE YÜZDE 8.5 DÜŞÜŞ
Tarım sektörünün de son birkaç yıldır sorun yaşadığı ve bu yıl aslında daha fazla soruna dayanacak güç kalmadığını dile getiren Çetin, kış aylarındaki soğuk, don, sel sorunlarını hatırlatarak, "Üretim düştü, bahara girince de fiyatlarda sert düşüşle karşılaştık. Tabloda görüldüğü gibi, en önemli ürünlerde geçen hafta toptancı hal fiyatları 4 yıldan da geri gitti. Bu, yüzbinlerce insanı, üreticiyi ve aileleri yoksullaştıran bir durum. Enflasyonu düşünürsek, girdi maliyetlerinin enflasyondan da fazla arttığını düşünürsek, tarım sektöründe durumu daha iyi anlayabiliriz. Nisan sonu itibariyle yaş sebze ve meyvede yüzde 8.5 bir düşüş görüyoruz, ama bunun bir kısmı euro-dolar paritesi düşüşünden kaynaklanıyor. Rusya pazarında sorun görünmüyor, Rusya artarken Avrupa'da azalma var" dedi.
KAYIP 2 MİLYAR DOLAR
Turizmdeki kaybın yüzde 80'inin Rusya pazarı kaynaklı olduğuna değinen Budak, "Eksi 1 milyondan bahsediyoruz. 1 milyonun piyasalara etkisi 2 milyar doların altında değildir ve bu 5 katrilyon paranın Antalya piyasalarından çekilmesi demektir ve domates üreticisinden seracısından tüm Antalya'yı etkileyecek bir sonuçtur. Avrupa'daki yüzde 20'yi anlamıyorum, imaj problemi var. Uzlaşmayla bu sorunlar çözülebilir. 5 ülkede bizim büyükelçiliğimiz yok. Suriye, Mısır, Avusturya, Libya ve İsrail'den çektik. Ortadoğu'ya mal gönderemiyoruz çünkü tüm yollar kapalı. Ya terör, ya savaş var, ya da bizim ikili ilişkilerimiz kötü. En büyük ihraç pazarımız Avrupa'dan sonra Ortadoğu. Irak ikinci büyük pazarımızdı ama geçemiyoruz. Bunların düzeltilmesi gerekiyor ve inşallah 7 Haziran'da kaosa doğru giden bir yapıdan sağlıklı bir yapıya dönüşür" dedi.
RENKLİ BİNAYA İSİM ARANIYOR
ATSO'nun kent merkezindeki eski hizmet binası, Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi'ne dönüştü. Yaklaşık 1 yıl inşaatı süren binanın dış cephe boyaması da tamamlandıktan sonra açılmış ve rengarenk görüntüsüyle büyük beğeni toplamıştı. Antalya'da bu kadar güzel bir dış cephe olmadığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya'ya ve ATSO'ya yakışan bu mimarinin, estetik dönüşüm olduğunu da söyledi.
Sonbaharda açılışın yapılacağını ve kent merkezinde ticaretin ve sosyal yaşamın canlanmasına katkı sağlayacağını anlatan Çetin, bu binaya bir isim arandığını kaydetti. Çetin, "Öyle bir isim olsun ki, turistlere de hitap etsin, merak uyandırsın, hafızalarda yer etsin. Bu konuda herkesten öneri bekliyoruz" dedi.
ETRAFI İÇİN BELEDİYELERE ÇAĞRI
Bina çevresindeki diğer yapıların aynı güzellikte olmadığını belirten Çetin, "Hatta binamızın dış cephesi ortaya çıkınca daha çirkin gelmeye başladı. Bu nedenle Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerimizden binamızın çevresinde yeni bir düzenleme istiyoruz. Cadde üzerinde ve civarda kapsamlı bir estetik dönüşüm başlamalı. Civardaki binaların dış yüzeyleri bizim binamızla uyumlu bir şekilde elden geçirilmeli. Ya renklendirme ya da cephe giydirme yapılmalı, tabelalar değiştirilmeli. Bu konuda hep beraber bir değişim başlatalım ve kent merkezi gerçekten tam bir cazibe merkezi olsun" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: