BELEDİYELERDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE İŞBİRLİĞİ
Akdeniz ve Ege Denizine Kıyısı olan belediyeler arasında iklim değişikliğinin etkilerine karşı deniz ve kıyıların korunmasına yönelik işbirliği protokolü Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.


BELEDİYELER İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAK
Belediyeler iklim etkilerine karşı deniz ve kıyıların korunmasına yönelik işbirliğini geliştirme arzusu ile iklim değişikliğinin deniz ve kıyılar üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik hususlarda anlaşmaya vardı. Taraflar, eşitlik, karşılıklılık ilkelerine dayalı ve karşılıklı fayda temeline uygun olarak, iklim değişikliğinin etki ettiği alanlarda işbirliğini teşvik edeceklerdir. Belediyeler bazı konularda da işbirliklerini sürdürecekler. Kendi bünyelerinde kapasite artırımı yapacak olan belediyeler, iklim değişikliği ile ilgili Daire Başkanlığı, Şube Müdürlüğü ve ya Koordinasyon Merkezi kurulmasını sağlayacak. Yerele özgü iklim Değişikliği Eylem Planı hazırlayarak, iklim değişikliği ile yerelde etkin bir mücadele için adaptasyon ve azaltım politikalarını belirleyerek uygulamaya sokacak. Belediyeler iklim değişikliğinin etkilerinden en fazla risk alan tarım, turizm, su kaynakları yönetimi, sağlık gibi sektörlerin kayıplarını azaltacak taslak tedbirler hazırlayacak. Belediyeler denizci bir toplum olma hedefiyle her yıl ortak belirlenecek bir tarihte ‘Deniz Festivali’ düzenleyecek.
BİR İL SEKRETARYA OLACAK
Protokol Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Girne, Hatay, İzmir, Mersin, Muğla Belediyeleri tarafından sağlanacağının ifade edildiği işbirliği protokolünde iki yıl süre ile bir il koordinasyon ve sekretarya görevini üstlenecek.
İLK DEFA BÖYLE BİR PROJE
İşbirliği protokolünde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Gürbüz, “Antalya’nın Deniz ve Kıyılarımızın İklim Değişikliğine Adaptasyonu Projesi, Avrupa Birliği’nden hibe kazandığımız bir çalışmadır. Akdeniz ve Ege’ye kıyısı olan illerimiz burada. Kıyılarımızın korunması önem arz ettiğinden dolayı Antalya’mız pilot ölçekli bir il olduğundan, ilk defa böyle bir projenin başlamasına yönelik belediye başkanımızı imza koyacaktır” dedi.
BALON VE ASLAN BALIĞI ÇOĞALDI
Akdeniz ve Ege kıyılarında zararlı türlerin geliştiğini gördüklerine dikkat çeken Mustafa Gürbüz, “Aslan, balon balığı gibi zararlı türler maalesef Akdeniz’de oldukça fazla sayıda üreyen türler haline geldi. Eskiden balığımız boldu. Fakat artık Antalya’mızın balığı yetersiz bir hal aldı. Bu tür zararlıların ortadan kaldırılması, kıyılarımızın temizliği noktasında bu tür projelerimizin önemi bir kat daha artıyor. 11 ilimizle birlikte burada neler yapabiliriz konusunda hareket edeceğiz. Yavru vatanımız da aramızda. Onlarla da birlikte hareket edeceğiz” şeklinde konuştu.
EN FAZLA MAVİ BAYRAK
Farkındalık yaratılması için poster, seminer gibi çalışmaları gerçekleştirdiklerini dile getiren Gürbüz, “Antalya, en fazla mavi bayrağa sahip olan şehir. 18 çevre koruma bölgesinin 4’ü bizde ve bu bakımdan da özel çevre koruma bakımından da Antalya önemli bir konuma sahip. Doğamızı, çevremizi korumamız, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için biz yerel yöneticilere önemli görevler düşüyor” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: