Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. İlhan Sezer, 'Behçet Hastalığı'nın İpek Yolu üzerindeki ülkelerde sık görülen bir hastalık olduğunu belirtti. Doç. Dr. Sezer, Japonya'da da rastlanan hastalığın en çok Türkiye ve İran'da görüldüğünü kaydetti. Hastalığın İpek Yolu üzerindeki ülkelerde bir genetik miras olduğunu aktaran Doç. Dr. Sezer, "Ve bu genetik miras üzerine eklenen birtakım çevresel faktörlerle hastalığın ortaya çıktığını biliyoruz" diye konuştu.
TÜRK HEKİM HULUSİ BEHÇET TARAFINDAN TANIMLANDI
Hastalığın ilk olarak 1937 yılında Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlandığını hatırlatan Dr. Sezer, "3 semptom kompleksiyle ki, bunlar ağızda ve genital bölgede yarayla birlikte göz lezyonlarının tanımlanmasından sonra 'Behçet Hastalığı' olarak adlandırılmıştır" dedi.
TÜRKİYE'DE ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR
Hastalığın Türkiye'de oldukça sık görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. İlhan Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye için 100 binde 100 ile 420 arasında bir sayı verebiliriz. Yani 100 bin insanda 100 ile 420 insan arasında görüldüğünü biliyoruz. Bu sayının Japonya'da 100 binde 10'lara düştüğünü biliyoruz. Avrupa ve Amerika'da ise bu sayı çok azalarak 100 binde 1 gibi değerlere düşüyor."
Yorumlar
Kalan Karakter: