Antalya Ticaret Borsası (ATB) Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi, Eylül ayı toplantısında Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satış noktalarının yeri, sterilizasyonu ve hijyen koşulları ile hayvan refahı konularını gündemine aldı. Komite üyelerinin yanı sıra ilgili kurumların temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda, et ve kurbanlık fiyatlarının yanı sıra hayvancılık politikaları da konuşuldu. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül'ün moderatörlüğünü yaptığı toplantı, Bülbül'ün terörü kınamasıyla başladı. İtidal çağrısında bulunan Halil Bülbül, "Hepimiz bu topraklarda kardeşçe yaşayacağız" vurgusunda bulundu.
‘FİYATLAR DENGESİZ’
Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Kaçaroğlu, et fiyatında ciddi bir dengesizlik olduğunu belirterek, kasapların bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi. Dana kilogram fiyatının 27 lirayı bulunca ithal etle fren yapılmak istendiğini ifade eden Kaçaroğlu, "İthal etle kargas etin fiyatı 23 liraya kadar düştü. Dışarıdan gelen et yetersiz olunca fiyat tekrar 26 liraya çıktı. Et döviz kuru gibi. Ette istikrar sağlanmalı" diye konuştu.
"İSTİKRAR YOK"
Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez, 26-27 liraya çıkan etin bıçak fiyatının, ithal etin gelmesiyle 23-24 liraya düştüğünü ancak tekrar 25 liralara çıktığını söyledi. İthalatçı bir ülke haline gelindiğini kaydeden Sönmez, "Üreticinin gözetilmesi lazım. Yoksa bu kısır döngü aynen devam eder. Yılarca süt para etmedi. Süt para etmeyince anacı kestik danayı nereden bulup yetiştireceğiz? Bugün süt para ediyor ama bu 3 yıl sonra meyvesini verir. Süt bir sene para ediyor bir sene yerlerde sürünüyor. Süt politikası yok, fiyat istikrarı yok. Sütün sürekli desteklenmesi lazım" ifadesini kullandı.
"ETTE SIKINTI VAR" BALONU UÇURULUYOR
Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşcı ise, sorunların çözümünün üretimden geçtiğini belirtti. Et piyasasının lokomotifinin süt ve yem olduğunu kaydeden Yaraşçı, doların artışı nedeniyle yemin çuvalının 2 lira zamlanmasına karşın et ve süt fiyatlarında değişiklik olmadığını söyledi. Her yıl kurbana iki ay kala "ette sıkıntı var" balonunun uçurulduğunu ifade eden Yaraşçı, “Dışarıdan et ithalatı izni alındığı gün bizim etimizin fiyatı düşüyor. Kurban işi yapanın da üretenin de para kazanması lazım. Dana ve inek et fiyatları yakın olduğundan damızlıklar kesime gidiyor. Bunun acısını 1-2 yıl sonra göreceğiz" açıklamasında bulundu. Yaraşçı, üreticinin malını gerçek değerinde satması için borsa kurulması gerektiğini de vurguladı.
TRİLYONLUK RANT
Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, kurbanda dişi kesiminden kaçınılması uyarısında bulundu. Yardımcı, ette ithalata karşı olduğunu belirterek, "İthal et gelince önce aile tipi işletmeler yok oluyor" dedi.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan ise, Antalya'nın acilen hayvan pazarına ihtiyacı olduğunu belirterek, Antalya'da kurbanlık sıkıntısı olmadığını belirtti.
ATSO Meclis Üyesi Hasan Taş da, kurumların işbirliği yaparak Antalya'ya hayvan borsası kazandırması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: