Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesi'nde dünyanın farklı ülkelerinden gelen yerel yöneticilere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, terörizm ve şiddete varan aşırıcılıkla mücadelenin, bütüncül devlet yaklaşımı ve geniş toplumsal destek gerektiren, uzun soluklu bir mücadele olduğunu belirtti. Türel, bu mücadelede yerel yönetimlerin merkezi hükümetin çabalarının toplumun kılcal damarlarına ulaştırılmasında önemli rol oynadığını söyledi.
Antalya'nın Türkiye'nin nüfusu en hızlı artan, iç göç alan 5'inci büyük şehri olduğunu ve yabancı ziyaretçi sayısında İstanbul'la yarıştığını kaydeden Türel, bunun beraberinde sosyal ve kültürel bazı sorunları getirdiğini söyledi. Türel, "Bir turizm ve liman kenti olarak Antalya küreselleşmenin avantajları kadar dezavantajlarının da en önce ulaştığı kentler arasında" dedi.
ANTALYA KÜLTÜRLERİ KAYNAŞTIRIR
Dolayısıyla Antalya'da farklı kültürleri kaynaştırmak, suçla mücadele etmek, huzur ve güvenliği sağlamanın, kentin gelişimi ve refahı açısından öncelikli bir konu olduğunu aktaran Türel, şöyle konuştu:
"Antalya çok dinli, çok mezhepli, çok kültürlü, kadim geleneklerin izlerini modern kimliğiyle bütünleştirmiş bir şehir. Bu tarih yalnızca şehrimizin turistik çehresinde değil Antalya halkının da kültürel kodlarında mevcut. Hoşgörü, misafirperverlik, farklılıklara saygı içselleşmiş değerlerimiz. Antalya'yı evi olarak benimseyen vatandaşlarımıza ve yabancı misafirlerimize bu değerler temelinde güvenli ve güçlü bir kent sunmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız."
GÜÇLÜ BİR ŞEHİR KÜLTÜRÜNE KATKI
Türel, Antalya'nın dinamik bir özel sektöre sahip olmasının da daha güvenli ve güçlü bir şehir kültürüne katkı sağladığını söyledi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın genç istihdamını desteklemek ve genç işsizlik oranını azaltarak istihdam artırmaya yönelik uygulamaya başladığı AB destekli 'Benim İşim Benim Geleceğim' projesini iyi bir örnek olarak gösteren Türel, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu projelerin yürütülmesinde hassasiyetle üzerinde durulması gereken nokta şiddete varan aşırıcılık veya suçla mücadelede hedef kitle tanımının doğru yapılmasıdır. Etnik, dini veya mezhepsel temelde ayrımcı uygulamalardan kaçınılması ve hayatın tüm veçhelerine dokunan hizmetlerimizin güvenlikçi kalıplara sokulmasından ziyade güvenlik hizmetlerinin toplumun desteğini alacak şekilde risk altında olduğunu düşündüğümüz mahalleler, sokaklar ve ailelere sosyo-ekonomik ve kültürel dokularına uygun şekilde ulaştırılmasıdır. Çabalarımız süreklilik arz etmeli, çok katmanlı olmalı ve içselleştirilmelidir."
Yorumlar
Kalan Karakter: