Antalya Tabip Odası üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Atatürk Anıtı’na çelenk sundu ve ardından basın açıklamasını gerçekleştirdi. Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Can Öztürk, Kurtuluş Savaşı sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık alanında büyük ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Ancak, 1982 Anayasası ile sağlık hizmetlerinin asli görev olmaktan çıkarılarak devletin düzenleyici bir yapıya büründüğünü ifade eden Öztürk, “Sağlıkta dönüşüm programının ardından, sağlık sektörü sosyal bir hizmetten ticari bir alana evrilmiştir. Hastalar, müşteri olarak görülmeye başlanmış, hekimlerle hasta arasındaki bağlar zayıflamıştır. Ayrıca, 200 bini aşkın hekimimizin sorunları büyümeye devam etmektedir” dedi.
'Hekimlere Taşeron Muamelesi Yapılıyor'
Başkan Dr. Hüseyin Can Öztürk, Türkiye’deki sağlık sistemi ile ilgili birçok soruna değindi. Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) bu sorunlara çözüm bulamadığını belirten Öztürk, hekimlerin çeşitli sendikalara yöneldiğini ve sağlık sistemindeki yapısal değişikliklerin birlikteliği zorlaştırdığını söyledi. Aile Hekimliği Sistemi'nin, hekimleri küçük işletmelerin taşeron doktorları haline getirdiğini belirten Öztürk, “Sağlık merkezlerinin yetersiz olması nedeniyle hekimler apartman altlarında kira karşılığında hizmet vermek zorunda kalıyorlar. Ayrıca, hekimlerin reçetelerine, hastalarına yazacakları ilaçlara kadar müdahale ediliyor” dedi. Öztürk, hekimlere ‘performans’ adı altında memnuniyet puanları verildiğini ve bu durumun sözleşme sonlandırmaya kadar çeşitli yaptırımlara yol açtığını belirtti.
'Hekimlerin Sorunları Çığ Gibi Büyüyor'
Antalya Tabip Odası Başkanı Öztürk, Türkiye’deki kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri, şehir hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarındaki hekimlerin özlük hakları, nöbet eşitsizlikleri ve rotasyon sorunları nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Öztürk, “Özel hastanelerde hekimler taşeron durumuna düşürülmüş, işveren baskısı ve iş güvencesizliği gibi problemlerle karşı karşıyalar” diye konuştu. Öztürk, özel sigorta şirketlerinin tamamlayıcı sağlık sigortasını SGK’ya entegre etmelerine rağmen, muayenehane hekimlerinin bu haklardan mahrum kaldığını ve hastaların hekim seçme özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti.
'Emekli Hekimlerin Durumu İçler Acısı'
Antalya Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu adına konuşan Hilmi Uysal, emekli hekimlerin aldığı maaşların yoksulluk sınırının altında olduğunu ifade etti. Uysal, “Emekli olan hekimler, 67 yaşına gelene kadar çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. İçimizde 42 yıl hizmet veren profesörlerin bile yoksulluk sınırının altında maaş aldığını görüyoruz. Emekli maaşı hesaplama sistemi karmaşık olduğu için bu gerçek gizlenemiyor” dedi.
Taleplerini Sıraladılar
Emekli hekimler, maaşlarının artırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ettiler. Ayrıca, emekli maaşlarının, çalışırken aldıkları ücret üzerinden hesaplanmasını, kıdem tazminatlarının da emekli maaşı üzerinden yapılmasını istediler. Ek iş yapmak zorunda kalan hekimlerin maaşlarından kesinti yapılmaması gerektiğini belirten Uysal, halkı, kamuoyunu ve parlamentodaki meslektaşlarını bu sorunlara duyarlı olmaya çağırdı.
Antalya Tabip Odası Başkanı Hüseyin Can Öztürk, “Bütün bu olumsuzluklara rağmen, geleceğimizin aydınlık olacağına inanıyor ve bayramlarımızın mutlu günlerle dolacağına güveniyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: