Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şube Başkanı Devrim Mol şube binasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ekonomik kriz derinleşerek devam ederken krizin bedelini emekçiler ve yoksul halk çekiyor diyen Devrim Mol; “Bizler yaşadıklarımızdan biliyoruz ki, kriz dönemlerinde bir bedel ödenecekse; bu bedel öncelikle biz kadınlara ödetilmektedir. Hayatın her alanında var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle de ilk gözden çıkarılacak olan biz kadınlar oluyoruz. Her kriz döneminde ısıtılarak önümüze getirilen ve biz emekçi kadınlara bir lütufmuş gibi sunulan iş yaşamında esnek ve uzaktan çalışma modeliyle iş yaşamında kadınları esnek ve kuralsız çalışmaya zorlama, ev ve bakım işlerinden kalan zamanlarda çalışma hakkını kullanmaya razı etmeye zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Yasalar tam uygulanmalı
Yapılması planlanan bu çalışma modeliyle kadını kamusal alanın dışında ev ve aile içinde tanımlayan iktidar, kadın emekçiler açısından güvencesiz çalışmanın da kapısını aralamak niyetini ortaya koymakta olduğunu belirten Mol; “Zaten aile yılı ilan ettiği 2025 yılında izlediği nüfus politikaları ile 3 çocuk doğurulması telkinlerinde ve teşvikinde bulunurken de kamuda var olan kreşleri kapatıp yenilerini açmıyor. Yoksulluğun kadınların kaderi olmadığı bir ülkede ve dünyada insanca ve eşit bir yaşam istiyoruz. Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet, insan hakları ihlalidir; münferit değil, politik ve sistematiktir. Bu nedenle, engellenmesi de ancak sistemli ve etkin bir mücadele ile gerçekleşebilir. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele için yasal düzenlemeler yapılmalı ve yasalar tam olarak uygulanmalıdır. Biz kadınlar erkek egemen kapitalizmin yarattığı yoksulluğu, işsizliği, ayrımcılığı, eşitsizliği, cinsiyetçiliği, gericiliği, şiddetin her türlüsünü, en ağır biçimleriyle yaşıyoruz. Bugün mücadelede ‘Neden’lerimiz çok daha çoğalıp derinleşmiş durumdadır. Bu nedenle hep birlikte örgütlü mücadeleyi güçlendirmek zorundayız” dedi.
Alanlarda haykırmalıyız
Her şeye rağmen biz kadınlar tarihimizden öğrendiklerimizle, artan mücadele ruhumuzla daha örgütlü ve daha güçlü olacağız diyen Mol; “Tüm kadınları, bizden çalınanları geri almak, haklarımıza sahip çıkmak ve mücadelemizi hep birlikte yükseltmek için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde alanlarda, işyerlerimizde taleplerimizi haykırmaya ve yan yana olmaya davet ediyoruz. İstanbul Sözleşmesinden geri çekilme kararı iptal edilsin! Esnek-güvencesiz çalışma uygulamasına son verilsin, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları ve eşit ișe eşit ücret sağlansın! İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılsın. Etkili bir soruşturma mekanizması kurulsun ve caydırıcı cezalar tanımlansın! Kadınların istihdama katılımının önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kamusal hizmet olarak sunulsun!”
Yorumlar
Kalan Karakter: