Antalya Ticaret Borsası’nın Temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, yaş meyve ve sebze sektöründe ihracatı etkileyen ekonomik sorunlara dikkat çekti. Kur dengesizliği, artan üretim maliyetleri ve dış rekabetin sektörü zorladığını ifade eden Ekinci, üreticilerin büyük risk altında olduğunu vurguladı.
Toplantıda mevcut dış ticaret verilerini değerlendiren Ekinci, özellikle meyve fiyatlarının ulaştığı seviyeye dikkat çekerek, “Şu anda dökme şeftali için 65 lira isteniyor. 10 kiloluk paketler halinde hazırlanıyor. Iskarta olarak nitelenen şeftali bile 65 TL. Buna karşılık İspanya, Yunanistan, Makedonya’dan çok daha ucuz şeftaliler geliyor. İran’da kiraz ucuz, bizde zaten dalında ürün yok. Meyveden bu sezon fazla beklentimiz kalmadı” dedi.
“Sebze için de umut Ağustos’ta”
Sebze üretimi ve ihracatıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ekinci, sezonun beklenen hareketliliği henüz göstermediğini belirterek, “Sebzede piyasa henüz zamanında değil. 15 Ağustos’tan sonra biraz hareket bekliyoruz. Ama kur bu şekilde devam ederse, yine satamayacağız. Şu anda Balkan ülkeleri, domatesi Polonya’dan alıyor. Kur baskısı bizi rekabetten uzaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Aynı sorun Nar’da da göreceğiz
Nar üreticisinin yaşadığı zorluklara da değinen Ekinci, “Nar henüz çıkmadı ama dalında 25-30 liradan satılıyor. Ancak depoya girdiğinde maliyeti 60 liraya çıkıyor. İşçilik, paketleme, palet, lojistik derken bu rakam 75 lirayı buluyor. Bu maliyetlerle ihracat yapmak imkânsız hale geliyor” diye konuştu.
“Bu kurlarla bu iş yürümez”
Geçmişte yılda 1.500 ton nar aldığını belirten Ekinci, bu yıl maksimum 700-800 ton görebildiğini, hatta 500 tonun bile riskli olduğunu söyledi. Üreticilerin elinde mal kalmasından korktuğunu vurgulayan Ekinci, “Bu kurlarla bu iş yürümez. Suriye açıldı, Ürdün’e mal geçmeye başladı. Suriye narı daha kaliteli ve ucuz. Dış ticarette neden bizi tercih etsinler? Enflasyonla kur birlikte artarsa bu iş sürdürülemez. Üreticiye nefes aldıracak kur seviyesi olmalı” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: