Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya Gazeteciler Cemiyetinin (AGC) sosyal tesiste düzenlediği "Basın Sohbetleri" toplantısının konuğu oldu.
ATB'nin hayata geçirdiği ve planladığı projeler hakkında bilgi veren Çandır, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Burada yaptığı konuşmada, YÖREX'te 2009'da hayata geçirilen "Kriz varsa çare de var" projesiyle ürünler için çalışma başlattıklarını, bu çalışmalar sonucunda şu anda 1716 coğrafi işaretli ürün bulunduğunu söyledi.
YÖRESEL Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) yurt dışında yapılmasını planladıklarını da belirten ATB Başkanı Ali Çandır, "TOBB'un desteğiyle bu projeyi bir yıl yurt dışında, bir yıl Türkiye'de düzenlemeye gayret edeceğiz. Almanya Duesseldorf'ta düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.
Avrupa Birliği’nde tescil edilmiş durumda olan 31 tane ürünün olduğuna değinen Çandır, 78 ürünün de Avrupa Birliği’nden tescil için beklediğini, Antalya’da 19 tane ürünün coğrafi işareti almış durumda olduğunu ve 30 tane ürün için de başvuruların yapıldığını ifade etti.
Yaklaşık 4 yıldır önemli projeler yürüttüklerini, iklim değişikliği ve tarımsal üretime etkileri karbon ayak izi ile ilgili çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Çandır, “Bu doğrultuda Türkiye’de ilk defa tarımsal karbon ayak izini hesaplayabilen bir yazılım gerçekleştirdik ve üyelerimizin hizmetine sunduk. Binlerce insan bundan yararlandı. Yine bu karbon salınımıyla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.
"Kentimize Giren Eti Kontrol Altına Alacağız"
Büyükşehir belediyesiyle birlikte yürütecekleri projeyle, kente giren etin kontrol altına alınacağını belirten Çandır, şunları kaydetti: "Büyükşehir belediyemizle birlikte, canlı hayvan borsası, et borsası, ve mezbahayı bir ünite olarak yapma konusunda karar verdik ve şuanda hazırlık çalışmalarına başladık. Böylelikle kentimize giren eti kontrol altına almış olacağız. Yine bölgemizde özellikle Afyon, Burdur, Denizli, Isparta gibi yerlerdeki üreticilerin ürünlerini buradaki sektörüne ulaştırmasına katkı sağlayacağız. Yine, gençlerimizi tarıma sokmak için bir proje çalışmamız var. Yine protokol çerçevesinde de kasım ayında Antalya'da bir tarım teknoloji zirvesi yapmayı planlıyoruz çünkü gelişen koşullarda çiftçinin daha iyi üretmesi için, bu bilişim teknolojilerini daha iyi kullanması için önemli bir çalışma olacağını düşünüyorum."
Yorumlar
Kalan Karakter: