Aile yapısının güçlendirilmesi amacıyla yapılan değişiklikle analık ödeneği süreleri artırıldı. Yeni düzenlemeye göre tekil gebeliklerde doğum izni 16 haftadan 24 haftaya çıkarıldı. Çoğul gebeliklerde ise bu süre 18 haftadan 26 haftaya yükseltildi. Yapılan değişiklik, çalışan annelere daha uzun süreli destek sağlanmasını hedefliyor.
Bakan Işıkhan, 1 Mayıs 2026 itibarıyla devam eden raporlar için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Bu kapsamda, ek 8 haftalık ödeme otomatik olarak gerçekleştirilecek.
16 Ekim 2025 tarihinden sonra doğum yapan ve rapor süresi 1 Mayıs 2026’dan önce sona eren anneler için ise ödemelerin, işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapacağı bildirim doğrultusunda yapılacağı ifade edildi.
“Güçlü aile, güçlü toplum” vurgusu
Bakan Işıkhan açıklamasında, “Güçlü aile, güçlü toplumun ve güçlü Türkiye’nin temelidir” diyerek düzenlemenin sosyal yapıyı destekleme amacı taşıdığını vurguladı. Doğum izninin artırılmasının bu anlayışın bir parçası olduğu belirtildi.
Kanuni düzenlemenin tamamlandığını belirten Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun teknik ve idari hazırlıklarının büyük ölçüde bitirildiğini açıkladı. Yeni uygulamaya ilişkin detayların kısa süre içinde yayımlanacak genelgeyle duyurulacağı bildirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: