Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halis Ziya Kazdal, bahar aylarında çocuklarda astımı tetikleyen faktörlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Dr. Kazdal, bahar aylarında hava yoluyla taşınan maddelerin ve çevresel etkenlerin, çocuklarda astım ataklarını artırabileceğini vurguladı.
Bahar aylarında artan polen miktarı, özellikle alerjik bünyeye sahip çocuklarda astım belirtilerinin yoğunlaştığına dikkat çeken Kazdal; “Ev içinde bulunan toz akarları, kedi-köpek tüyleri gibi alerjenler, astımı olan çocuklar için tetikleyici olabilir. Nemli ortamlarda kolayca çoğalabilen küf mantarları, astım ataklarının önemli nedenlerinden biridir. Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar, çocuklarda solunum yollarını etkileyerek astım krizlerini şiddetlendirebilir. Bazı çocuklarda fiziksel aktivite sonrası egzersize bağlı astım belirtileri gözlenebilir. Özellikle soğuk havada dışarıda oyun oynayan çocuklarda öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi belirtiler artabilir. Pasif içicilik ve kirli hava koşulları, astımı tetikleyen en zararlı dış faktörler arasında yer alıyor. Nadir de olsa bazı gıdalar, özellikle alerjik çocuklarda astım ataklarına neden olabilir” diye belirtti.
Dr. Kazdal, astımı olan çocukların bahar aylarında korunması için şu önerilerde bulundu: “ Polenlerin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkışlar sınırlandırılmalı. Ev sık sık havalandırılmalı ancak polen yoğunluğunun az olduğu saatlerde tercih edilmeli. Ev tozundan korunmak için yatak takımları düzenli olarak yıkanmalı, halı kullanımı azaltılmalı. Evde sigara içilmemeli, çocuklar sigara dumanından uzak tutulmalı. Egzersiz öncesi doktorun önerdiği önleyici ilaçlar kullanılmalı. Soğuk havalarda ağız ve burun atkı ile kapatılarak dışarı çıkılmalı.”
Yorumlar
Kalan Karakter: