Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı, virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır ve sivrisinekler veya keneler aracılığıyla insana bulaşabilir. Son yıllarda, KKKA vakalarında dünya genelinde artış gözlenmiştir, bu da hastalığın ciddiyetini vurgulamaktadır. Hastalığın önlenmesi ve kontrolüne dair bilinçlendirme çalışmaları büyük önem taşımaktadır.
KKKA hakkında açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Niyazi Çeliktaş konu ile ilgili antalyahürses.com’a değerli bilgiler verdi. Hastalığın belirtiler, nasıl yakalanıldığı ve korunma yollarını anltatan doktor Çeliktaş şu ifadeleri kullandı:
KKKA'nın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, mide bulantısı, kusma, karaciğer hasarı ve kanamalar bulunur. Bu belirtiler, hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebilir ve ciddi olabilir.
‘KKKA'ya karşı korunmanın önemli yolları arasında şunlar vardır’ diyen İç Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Niyazi Çeliktaş: ‘‘ KKKA'nın en yaygın bulaşma yollarından biri keneler ve sivrisineklerdir. Bu nedenle, açık alanlarda bulunurken vücudu örten giysiler giymek ve insektisit içeren böcek kovucular kullanmak önemlidir. Hastalık genellikle enfekte hayvanlarla temas sonucu bulaşır. Bu nedenle, potansiyel olarak enfekte hayvanlara dokunmaktan kaçınmak ve kanlı sıvılarla temas ettiğinizde eldiven giymek önemlidir’’ dedi.
‘Ellerinizi düzenli olarak yıkamak, özellikle de enfekte hayvanlara veya kanlı sıvılara temas ettikten sonra, KKKA'nın yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir’’ diye konuşan Çeliktaş sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ‘KKKA şüphesi olan herhangi bir durumda, hemen sağlık kuruluşlarına başvurmak önemlidir. Erken tanı ve tedavi, hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir .KKKA'nın yayılmasını önlemek için alınacak önlemler, bireysel olarak uygulanması gereken önlemlerle birlikte toplum düzeyinde bilinçlendirme ve önleyici tedbirlerin alınmasıyla desteklenmelidir. Bu, hastalığın kontrol altına alınmasında kritik bir rol oynar. Toplumun KKKA hakkında bilinçli olması ve korunma yollarını uygulaması, hastalığın yayılmasını önlemede hayati önem taşır. Bu nedenle, KKKA'ya karşı bilinçlendirme kampanyalarının ve toplumun eğitilmesinin devam etmesi önemlidir.’’
Yorumlar
Kalan Karakter: