Antalya’da bütün servis araçlarına getirilen “C” plaka zorunluluğu sonrası birçok kesimden farklı yorumlar dile getirildi. Yapılan denetimlerde, “C” plaka bulunmayan ve ilgili belediyeden “Güzergah İzin Belgesi” ile “Araç Uygunluk Belgesi” almadan servis taşımacılığı yapan araçlar tespit edilmesi durumunda, tespit edilen araçların 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek-2/3-a maddesi kapsamında değerlendirileceği belirtildi. İlgili araçların 60 gün süreyle trafikten men edileceği, sürücülerinin ise 32.233 TL trafik cezası uygulanacağı açıklandı. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrar edilmesi halinde, ceza miktarı 64.466 TL’ye çıkarıldığı aktarıldı.
ATSO Meclis üyesi Ayhan Yıldırım meclis üyelerini uyardı; “Plaka taşıma ihaleleri ile ilgili bir duyuru yapmak istiyorum. Yeni sözleşme yapacak şirketlerimizin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. UKOME tarafından açıklanan karara göre mart ayının sonundan itibaren servis taşımacılığı yapan araçların hepsi ‘C’ plaka kullanmak zorunda” diye konuştu
“ÇOK SAYIDA İŞÇİ İHTİYACI OLAN BİR SEKTÖRÜZ”
ATSO Meclis Üyesi Ali Rıza Akıncı, Ayhan Yıldırım’ın bu uygulamadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Tarım ve üretim üzerine çalıştığını belirterek söze başlayan Akıncı, “Çok sayıda işçi ihtiyacı olan bir sektörüz, fide ve tarım üreten firmalar 50 ile 500 arasında işçi ile üretim faaliyetlerini yürütüyor. Geniş alanlarda üretim yapma ihtiyacımız var, bu yüzden şehrin dışında olmak zorundayız. Şehir dışında olduğumuz içinde taşımacılık sektörüne çok ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Türkiye’de fidelerin %40’ının Antalya’da üretildiğini ve Antalya’da fide üretilmezse ülkenin sebze-meyve konusunda sıkıntı yaşayacağına dikkat çeken Ali Rıza Akıncı, hibrit tohum üretiminin de tamamının Antalya’dan karşılandığının altını çizdi.
“UYGULAMA SERVİS GİDERLERİMİZİ YÜKSELTTİ”
Sadece servis hizmeti almadıklarını, aynı zamanda da servis hizmeti veren kişilerin kendilerine işçi bulduklarını belirten Akıncı, çok yüksek servis ücretleri ödediklerini belirtti. Akıncı, “ 15-16 kişiyi taşıyan bir minibüs 2 milyon lira. 2 milyon liraya minibüsü alıp bana hizmet verecekti bir arkadaş sonrasında da fatura kesecekti, ancak bu uygulama sonrası 2 milyon liraya da plaka alacak. Toplam 4 milyon yatırım yapan bir insanın kestiği fatura aynı olur mu?” dedi. Uygulama sonrası plaka fiyatlarının sadece üç ay içinde dört katına çıktığını söyleyen ATSO Meclis Üyesi Ali Rıza Akıncı, yaşanan artış sonrası hizmet aldıkları kimselerin bu plakaları alamamak ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Yaşanan artış sonrası taşıma ücretlerinin peşin istendiğine de değinen Akıncı, “Çok sıkışıyoruz, çünkü bize işçi de buluyorlar. Oteller ve OSB’de faaliyet gösteren birçok fabrika da taşıma sektörü ile iç içe onlar neden rahatsızlıklarını dile getirmiyorlar? Anlamış değilim” dedi.
“TARIM TAŞIMACILIĞI İLE İLGİLİ AYRI ÇALIŞMA”
Ali Rıza Akıncı’nın dile getirdiği sorunlar ile alakalı konuşan Ayhan Yıldırım, “Antalya Valimiz Sayın Hulusi Şahin, şehrin sıkıntıları ile alakalı bir toplantı yapmıştı. Tarım işçileri ve tarımla ilgili çalışan araçlarla ilgili herhangi bir plaka zorunluluğu yoktur. 81 ilde “C” plaka uygulaması vardır. Antalya Büyük Şehir Belediyesi’nin bu konuda yoğun bir talebi vardı. Servisleri denetim altına almak için bu uygula istendi” cümlelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: