Her yıl gerçekleştirilen geleneksel ödül töreni, bu yıl temmuz ayında vefat eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar’a ithafen "Ali Bahar Özel Ödülleri" adıyla düzenlendi. ATSO'nun 142. Yıl Vergi ve Ali Bahar Özel Ödülleri Töreni, ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda büyük bir katılımla gerçekleşti.
Bu yıl 142’ncisi gerçekleşen törene Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun, Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, AK Parti İl Başkanı Ali Çetin, MHP İl Başkanı Onur Temel, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, ATSO eski Başkanı Kemal Özgen, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları, oda başkanları ve iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Tören öncesinde merhum Ali Bahar’ın anısına Kemer Belediyesi Orkestrası ve Antalya Üstün Kent Orkestrası’ndan çocuklar, müzik aletleri eşliğinde bir konser verdi. Duygu dolu anların yaşandığı etkinlikte, Ali Bahar’ın ailesi de törene katıldı. Annesi Melek Bahar, eşi Şebnem Bahar, oğlu Tibet Bahar, kardeşi Berkay Bahar ve yeğeni Serkan Bahar'a, törende bulunan davetliler başsağlığı dileklerini iletti. Ali Bahar’ın anısına düzenlenen bu özel tören, hem onun iş dünyasındaki başarılarına hem de Antalya’ya olan katkılarına duyulan saygıyı bir kez daha gözler önüne serdi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 6. EKONOMİSİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 142. Yıl Vergi ve Ali Bahar Özel Ödülleri töreninin açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu yılki törenin Oda için büyük bir gurur ve aynı zamanda derin bir hüzün içerdiğini belirtti. Hacısüleyman, "Üç ay önce aramızdan ayrılan değerli başkanımız Ali Bahar’ı saygıyla anıyoruz. Onun vizyonu ve liderliği, bizler için daima bir yol gösterici olacak" dedi.
Antalya'nın ekonomik ve sosyal durumuna dair açıklamalarda bulunan Hacısüleyman, Antalya'nın her alanda büyümeye devam ettiğini vurguladı. Antalya’nın dünyanın en fazla turist çeken 4. şehri olduğunu hatırlatan Hacısüleyman, ilin Türkiye’nin en büyük 6. ekonomisi olduğunu ve Türkiye GSYH’sinde yüzde 3,4'lük pay aldığını söyledi. Hızla büyüyen nüfusun getirdiği yükler ve fırsatlara da dikkat çekti.
Hacısüleyman, Antalya’nın turizmin başkenti olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, konaklama vergisinin yerel yönetim bütçelerine aktarılması gerektiğini belirtti. "Konaklama vergisinden elde edilen gelirin en az yarısı, turizmin getirdiği altyapı yüklerini hafifletmek için yerel yönetimlerin bütçelerine bırakılmalı" dedi. Ayrıca, işyeri planlamasında stratejik bir yaklaşım gerektiğini vurguladı.
Antalya'nın güçlü bir tarım merkezi olduğunu belirten Hacısüleyman, tarım ürünleri ihracatının milyonlarca insanın ihtiyacını karşıladığını söyledi. Ancak su ve toprak kaynaklarının sınırlı olduğunu hatırlatarak, bu kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesinin Antalya ve ülke geleceği için hayati önem taşıdığını vurguladı. "Su ve toprak, hayatın temelidir; bunları sonsuzmuş gibi kullanmamalıyız" diyerek çevresel sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti.
ATSO’NUN KATKISI BÜYÜK
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına geçtiğimiz aylarda vefat eden ATSO Başkanı Ali Bahar’ı anarak başladı ve Antalya'nın dünya genelinde turizm, ticaret ve tarımın merkezi haline geldiğini ifade etti. Antalya’nın 2023 yılında 15 milyon turist ağırladığını ve 5 milyar doların üzerinde tarımsal ihracat gerçekleştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu başarıda girişimcilerin ve ATSO'nun büyük katkısı olduğunu söyledi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, farklı köken, inanç ve siyasi görüşlerin toplumun zenginliği olduğunu belirterek, "Birbirimizi ötekileştirmeden sevelim. Farklı düşünceler olabilir, ancak insan olmanın özelliği sevgi ve saygıdan geçer. Fikirlerinden, inancından veya görünüşünden dolayı kimseyi suçlamayın. Allah bize kalp vermiş sevgi için. Ne olur, birbirinizi sevin" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında, Orta Doğu'da ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa da değinen Hisarcıklıoğlu, bu zorlu süreçte Türkiye’nin birliğini muhafaza etmesi gerektiğini söyledi. "Kuzeyimizde ve güneyimizdeki savaşların ateşi büyüyor. Zor bir dönemdeyiz, ama birlikte olursak bu sıkıntıları aşabiliriz" dedi.
BU BAŞARILAR ŞEHRİ İLERİYE TAŞIYACAK
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, konuşmasına geçtiğimiz aylarda vefat eden ATSO Başkanı Ali Bahar’ın ailesine sabır dileklerini ileterek başladı. Böcek, Antalya’nın sadece turizmin değil, aynı zamanda tarım, ticaret, sanayi ve teknoloji alanlarında da önemli bir merkez haline geldiğini vurguladı. "Bu başarı, sizlerin vizyonu, cesareti ve azmi sayesinde gerçekleşmektedir" diyen Böcek, ATSO’nun dinamizminin Antalya’yı ulusal ve uluslararası arenada bir marka şehir yapma yolunda büyük katkı sağladığını belirtti.
Böcek, Antalya’nın ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunan tüm iş insanlarına teşekkür ederek, kentin elde ettiği başarılarda iş dünyasının azminin büyük rol oynadığını söyledi. Antalya’nın gelişimine yönelik devam eden çabaların, şehri daha da ileriye taşıyacağını ifade etti.
HAYALLERİN ÖTESİNE GEÇTİ
Antalya Valisi Hulusi Şahin, yaptığı konuşmada, geçtiğimiz temmuz ayında vefat eden Ali Bahar'ı anarak konuşmasına başladı. Bahar'ın ailesiyle bir araya geldiğini ve Ali Bahar’ın iş dünyasına kattığı değerleri yakından gözlemlediğini belirtti.
Vali Şahin, konuşmasında Cumhuriyet’in yüzüncü yılına dair özel bir anısını paylaştı. 2002 yılında Antalya Valiliği görevini yürüten valinin, 2023 yılında görev yapan Antalya valisine yazdığı bir mektuptan bahseden Şahin, o dönemde Antalya’nın geleceğine dair hayallerin çok ötesine ulaşıldığını söyledi. Şahin, "2002 yılında yazılan mektupta Antalya'nın tarımı, ticareti, sanayisi ve turizmi için belirlenen hedefler bugünkü başarılarımızın çok gerisindeydi. Türkiye, o valimizin hayallerinin çok daha ötesine geçmiştir. Antalya da bu büyümenin en dinamik unsurlarından biri haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.
Vali Şahin, PTT'nin Cumhuriyet'in yüzüncü yılı için düzenlediği mektup kampanyasına kendi kızına yazdığı mektupla katıldığını da anlattı. O dönem Türkiye'nin ekonomik zorluklarından bahseden Şahin, bugün Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelirde önemli bir artış kaydettiğini ve gelecekte daha büyük başarıların elde edileceğini vurguladı. Şahin, "Ülkemiz 12 bin dolar milli geliri geçti, 20 bin dolara doğru ilerliyoruz. Türkiye, hayallerin ötesine geçen büyük bir milletin başarısıdır. Yeter ki birliğimizi bozmayalım, gelecek Türkiye’nin yüzyılı olacaktır" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: