Muharrem ayına girmemizle birlikte bu ayın en önemli geleneklerinden, olmazsa olmazı olan Aşure yapma zamanı yaklaşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aşureyi kaynatıp komşularla paylaşma isteği var. Ancak bu yıl, Aşure için gerekli malzemelerin fiyatlarındaki ciddi artış, vatandaşları düşündürüyor.
12 çeşit malzemeden yapılan bu özel tatlı, gelenekte, Aşure dağıtıldıkça evdeki bereketin arttığı, komşular arasında paylaşılarak dostluğu pekiştirdiği düşünülür. Ancak bu yıl, malzeme fiyatlarının yüksekliği nedeniyle bu geleneğin ne kadar sürdürülebileceği merak konusu. Aşure kazanları yine büyük kazanlarda kaynayacak mı, yoksa ekonomik zorluklar bu geleneği etkileyip, kazanların küçülmesine mi yol açacak? Merak konusu oldu.
Aşure geleneği hakkında…
Hicri takvime göre 07 Temmuz’da başlayan Muharrem ayında 12 gün oruç tutulur ve 12. gün oruç Aşure ile açılır. Geleneksel Aşure tarifi, 12 çeşit malzeme içerir ve bu malzemeler 12 İmam’ı temsil eder. Aşure; komşu, tanıdık tanımadık 12 kapıya dağıtılması hoş görülür ama bu pahalılıkla Aşure kazanlarını küçültüp daha az kapıya Aşure dağıtılacağı vatandaşlar arasında konuşuluyor.
Aşure Yapmak Bu Yıl Daha Maliyetli !
Aşure yapmak için genellikle buğday, nohut, kuru fasulye, karanfil, fıstık, fındık, ceviz, kuş üzümü, kuru incir, kuru kayısı, toz şeker, isteğe göre pekmez gibi malzemeler kullanılır. Ancak, bu yıl malzeme fiyatlarındaki artış, vatandaşları kara kara düşündürüyor. Birçok kişi, Aşure yapmak için gerekli malzemelerin fiyatlarını araştırmaya başladı ve karşılaştıkları fiyatlar adeta el yakıyor.
Temel malzeme fiyatlarının yüksek olması, Aşure yapmayı zorlaştırıyor. Vatandaşlar, aşure yaparken hem gelenekleri sürdürmek hem de bütçelerini zorlamamak için Aşure kazanlarını küçültüp daha az kapıya dağıtacaklarını dile getiriyor.
Geleneksel Aşure malzemelerinin güncel fiyatı ne?
Buğday kg 35 ile 45 TL. arası
Kuru fasulye kg 55 ile 80 TL. arası
Kuru nohut kg 50 ile 80 TL. arası
Fıstık kg 550 ile 900 TL. arası
Fındık kg 450 ile 800 TL. arası
Kuru kayısı kg 250 ile 600 TL. arası
Kuru üzüm Kg 170 ile 400 TL. arası
Kuru incir kg 350 ile 600 TL. arası
Şeker kg 30 ile 45 TL. arası
Pekmez kg 230 ile 350 TL. arası
Rezene, tarçın, çörek otu, mayana, bakla, kuru börülce ve alüminyum kap gibi malzemeler, ortalama 300 ile 500 arası tutuyor. Aile içi Aşure yapmak ortalama 1.300 ile 1.800 TL. arası tutmaya karşılık komşulara dağıtıldığında bu fiyat 3 veya 4 katına çıkıyor.
Kurban Bayramı’nda kurban kesemeyen halk, enflasyon karşısında bir gelenekten daha vazgeçmemek için mücadele ettiğini dile getiriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: