CHP Antalya İl Örgütü, Antalya’nın içme suyunun en kritik havzalarından olan Boğaçayı–Çandır Çayı bölgesinde planlanan taş/kum ocağı ve TOKİ konut projelerine karşı sahada basın açıklaması düzenledi. Programa İl Başkanı Nail Kamacı, il ve ilçe yöneticileri, Kadın ve Gençlik Kolları başkanları ile çok sayıda partili katıldı. CHP’liler, içme suyu kaynaklarının mutlak koruma alanı olmasına rağmen bölgede iki ayrı müdahale planlanmasına tepki gösterdi.
“Bu bölge Antalya’nın içme suyu kalbidir; yapılaşma ve taş ocağı yasaktır”
Boğaçayı havzasında konuşan İl Başkanı Nail Kamacı, bölgenin 28 Aralık 2009 tarihli Resmî Gazete kararıyla Mutlak Koruma Alanı ilan edildiğini hatırlatarak: “DSİ ve ASAT raporları bu havzanın Antalya içme suyu güvenliği açısından kritik olduğunu açıkça söylüyor. Mutlak Koruma Alanı’nda taş ocağı, kum-çakıl alımı ve yapılaşma yasaktır. Ama bugün hükümet, içme suyu kuyularının üzerine hem toplu konut yapmak hem de taş ocağı açmak istiyor” dedi.
Kamacı, bu girişimlerin yalnızca teknik bir hata değil, aynı zamanda kamu sağlığına ve bilimsel verilere meydan okuma anlamına geldiğini vurguladı.

“Su 21. yüzyılın en stratejik kaynağıdır, bizde ise su kaynağının üzerine taş ocağı açılıyor”
İçme suyu havzasına yapılacak müdahalelerin Antalya’nın geleceğini tehdit ettiğini söyleyen Kamacı: “Dünya artık petrolü değil, suyu tartışıyor. Su, geleceğin en kıymetli stratejik kaynağıdır. Böyle bir dönemde içme suyu kaynağının tam kalbine taş/kum ocağı açmak Antalya’ya ihanettir” ifadesinde bulundu.
Kamacı, geçmiş yıllarda Boğaçayı’ndaki kontrolsüz kum–çakıl alımları nedeniyle Konyaaltı Sahili’nde ciddi erozyon yaşandığını, aynı hatanın yeniden gündeme getirildiğini belirtti.
Taş ocağı tehlikesi: “Kıyı erozyonu hızlanır, plaj kayar, deniz kıyıyı yer”
Kamacı, taş/kum ocağı faaliyetinin yaratacağı doğrudan riskleri detaylı şekilde aktararak şu maddeleri paylaştı: “Yeraltı su akışını ve beslenme havzasını bozar, Su seviyesi düşer, içme suyu kuyuları riske girer, Alüvyon yapısı tahrip olur, Konyaaltı Plajı’nı besleyen doğal kum akışı kesilir, Kıyı geriye çekilir, sahil daralır, erozyon hızlanır.”
“Antalya denizi, sahili ve suyu ile Antalya’dır. Bu zincirin bozulması Antalya’nın kimliğinin bozulması demektir.”

“Devlet kendi yasasını devlet eliyle deliyor”
Kamacı, Mutlak Koruma Alanı’na rağmen TOKİ konut projesi ve taş ocağı girişimlerinin devletin kendi koyduğu kuralların ihlali olduğunu söyleyerek: “Bir yandan ‘Mutlak Koruma Alanı’ ilan ediyorsunuz, diğer yandan aynı bölgede taş ocağına ve toplu konuta izin veriyorsunuz. Bu, devletin kendi yasasını delmesidir. Bu tutum hukuken de siyaseten de kabul edilemez” dedi.
“Bu kentin suyuna sonuna kadar sahip çıkacağız”
CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, sürecin hem hukuki hem teknik yönden takip edileceğini belirterek: “Antalya’nın suyuna dokundurtmayacağız. İçme suyu havzasına taş ocağı açtırmayacağız. Bu kentin suyunu satmak isteyen bir anlayış varsa, bu kenti suyuna kadar savunacak bir irade de vardır. Biz o iradeyiz. Antalya’nın geleceğini, çocuklarımızın hakkını korumak için mücadeleyi sürdüreceğiz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: